Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

İL MÜDÜRÜ ÖZTÜRK SOMA HELVA İŞLETMESİNİ ZİYARET ETTİ

Soma İlçesine giden Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İlçede geleneksel üretim yapan Yapıcı Helva işletmesini ziyaret ederek yerli susamın Soma Helvası haline gelme aşamalarını yerinde inceledi.

MANİSA- İLÇELER 25.08.2022 00:00:00 1181 0
İL MÜDÜRÜ ÖZTÜRK SOMA HELVA İŞLETMESİNİ ZİYARET ETTİ

 

Soma Helvasının yapılışını yerinde gözlemlemek için Soma İlçesine giden Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İlçede geleneksel üretim yapan Yapıcı Helva işletmesini ziyaret ederek yerli susamın Soma Helvası haline gelme aşamalarını yerinde inceledi.

Coğrafi işaretin önemine dikkat çeken İl Müdürü Metin Öztürk “Günümüzde, beslenme konusunda tüketicilerin farkındalığının artmasına paralel olarak, tüketiciler gıda satın alımlarında etiket bilgisini önemsemeye, doğal, sağlıklı ve mevsimsel gıdayı talep etmeye ve gıdanın menşeini araştırma yoluna gitmeye başlamıştır. Gıda ürünlerinin etiketinde coğrafi işaret amblemi olması tüketici nezdinde kalite ve güveni temsil ettiği için yüksek fiyatla da satılabilmektedir. Böylelikle tüketiciler kaliteli ve güvenilir ürün tüketirken, üreticiler de önemli gelir artışı sağlayarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadırlar. Coğrafi işaret alabilme potansiyeli yüksek olan ürünlerimizin tescillenmesi, kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından da son derece önemlidir” dedi.

Gerçekleşen işletme ziyaretinde İl Müdürü Öztürk’e Soma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati Aslan ve teknik personeller eşlik etti.

SOMA HELVASI

Lezzeti ve yapılış şekliyle diğerlerinden farklılık gösteren Soma'ya özgü tahin ve tahin helvası, yaklaşık iki asırdır geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

Yeni hasat edilen susam kabuğuyla birlikte meşe külü suyunda yıkanıyor. Kavrulduktan sonra taş değirmende öğütülen susam önce tahine, ardından bölgede yetişen endemik bitkilerin de karışımıyla helvaya dönüştükten sonra sofralara ulaşıyor.

Sade, Cevizli, Kakaolu, Antep fıstıklı ve kırmızı helva gibi birçok çeşidi bulunan Soma Helvasına coğrafi işaret almak için Soma Kaymakamlığı üzerinden Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurulmuş olup askı süresini tamamlamayı beklemektedir.

 

 


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Cuma 25 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 20.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.