TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatih Şenhisar, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ivedilikle risk azaltıcı tedbirlerin alınarak, depremlere karşı hazırlıklı olunması gerekir" dedi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatih Şenhisar, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
. Planlandığı gibi Deprem Standardının Sağlanmaması,
. Denetim Sorunu Zemin Etüdüne Gereken Özenin Gösterilmemiş Olması. Belediyelerde bu etütleri kontrol edecek Jeofizik Mühendislerin bulunmaması,
. Yapı denetiminde denetleyen ve denetlenen arasında kurulan bağın önüne geçilmeli ve sağlıklı bir kontrol mekanizmasının oluşturulması azami derecede önem taşımaktadır,
. Önceki Depremlerden Ders Çıkartılmaması
Bugünkü deprem, Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde geniş bir alanda meydana gelmiştir.
Depremler ve doğal afetler ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir. Bu nedenle; toplumda deprem bilincinin oluşturulması, deprem ve afetlere karşı uygun yerleşim alanlarının belirlenmesi, güvenli binalar yapılması, mühendislik biliminin gerekleri dikkate alınması, deprem öncesi, sırası ve sonrası hazırlıklı olunması gerekmektedir.
Manisa’nın 17 ilçe belediyesinin 15’inde jeofizik mühendisi bulunmadığı, İleride meydana gelebilecek depremlerde daha üzücü deneyimler yaşanmaması için belediyelere bu eksikliğin süratli bir şekilde giderilmesi gerekir. Ülkemizde depreme karşı mücadelede çözüm yöntemlerinin başında “Yapı stokunu tespit ederek yerinde dönüşümü hedefleyen, insanları yaşadığı yerden başka yerlere göndererek değil o bölgede kültürleşmiş sosyo-ekonomik donatılarını bozmadan doğru bir şekilde kentsel dönüşüm süreci gelmektedir. Mevcut yapı stokunun depreme karşı dayanıklılık kontrolünün yapılarak, yapının durumuna göre güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması önem arz etmektedir. Jeofizik Mühendisleri; elektronik cihazlar kullanarak yapıya hiçbir zarar vermeden yapı görüntülerini çıkarmakta ve bu görüntüleri yorumlayarak yapı hakkında bilgi vermektedir. Jeofizik-Jeolojik zemin etüt raporlarının standartlara uygun yapılmasının sağlanması, raporların kontrolü ve gerekli durumlarda yerinde denetimi için, merkezi ve yerel idarelerde Jeofizik Mühendisi istihdamı zorunlu olmalıdır. Son depremde de görüldüğü üzere mevcut bina olmadan önce, denetimlerin ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Ancak Manisa’da 17 ilçe belediyesinin 15’inde jeofizik mühendisi istihdamı bulunmamaktadır. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra ilçelerden sadece Şehzadeler ve Turgutlu Belediyesi jeofizik mühendisi istihdam etmektedir.
15 ilçe belediyesinde Jeofizik mühendisi istihdam edilmemesinden dolayı denetimsiz geçen zemin etüt raporuna göre tasarlanan binanın, ileride meydana gelecek bir depremde zarar görmemesi mümkün değildir.
İleride daha üzücü deneyimler yaşanmaması için en kısa zamanda Manisa’da bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir.”
Depremle oluşacak hasar, zarar ve can kayıplarının azaltılmasının bilinen tek yolunun, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ortak katkı ve çabalarıyla yer seçiminden başlayarak yerleşim alanlarını planlanmak, depreme dayanıklı yapılar tasarlamak ve üretmek gerekmektedir.
Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda kamu yararı ve ülke çıkarı doğrultusunda ulusal bir deprem politikası belirlenerek ciddi programlar oluşturulmalı ve daha da önemlisi bunlar yaşama geçirilmelidir. Toplum olarak yaşanan depremleri unutuyor ve bir daha yaşanmayacakmış gibi yaşamlarımızı sürdürüyoruz.
Ancak doğa depremlerle, heyelan, taşkın ve sellerle sürekli kendini hatırlatmaya devam ediyor. Türkiye bir deprem ülkesidir ve depremler kaçınılmaz gerçeğimizdir.
DEPREM ÜLKEMİZİN GERÇEĞİDİR, GEÇMİŞTE YAŞANDIĞI GİBİ GELECEKTE DE YAŞANACAKTIR.
Bir kere daha, depremde yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, yaralananlara acil şifalar ve depremden etkilenen bütün bölgede yaşayan insanlarımıza geçmiş olsun diyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.