Türkiye Elektrik Elektronik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Elektronik Ürün Güvenlik Sistemleri Telekomünikasyon Cihazları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Üzen, elektronik cihazların bakım onarım ve kurumlarıyla ilgili muafiyet getirildiğini belirtti. Üzen, teknik servis amacıyla 220’ye yakın üyenin vatandaşların mağdur olmaması için sahada olduğunu söyledi. Her elektronik cihazın evde bakılmasının mümkün olmadığını kaydeden Üzen, günün belirli saatlerinde atölyede, işyerinde müşteri kabul etmemek şartıyla izin verilmesi için Manisa Valiliği İl Hıfzısıhha kuruluna başvurduklarını söyledi.
Elektronik cihazların herkes tarafından kullanıldığını ve vatandaşların mağdur edilmemesi için verilen iznin önemli olduğunu vurgulayan Üzen, “Pandemi sürecinde zorunlu meslekler içerisine cep telefonu tamircileri, televizyon tamircileri, bilgisayar tamircilerine yer verilmedi. Bir şekilde ortada bir sıkıntı oluştu. Biz bu süreci Manisa’dan takip edip Ankara’da gündem taşıdık federasyona. Federasyonumuzun girişimleriyle, bizim buradaki çabalarımızla bunun zorunlu meslekler arasına girmesini başardık. Devletimiz bazı kararları alırken sahadaki kimlerin mağdur olup olamayacağını bilemeyebiliyor. Bunları da bizim gibi sivil toplum kuruluşları dile getirerek bunların çözümü noktasında Bakanlığımızın da olumlu yönde karar vermesiyle bu NACE kodları tanımlandı. Çünkü bu zorlu süreçte 17 günlük kapanma döneminde vatandaş evde vakit geçirmek için tamamıyla elektronik cihazlarla meşgul olacak. Bugün bir vatandaşın televizyonu bozulduğu zaman, yayın sistemi bozulduğu zaman düşünün evde ne yapar. Onun haber alma özgürlüğü kısıtlanır. Vakit geçirecek bir şey bulamayacak. Artı cep telefonu herkesin elinde olan bir şey. Bir cep telefonu her şey demek. İnternet bankacılığı, bilgisayar, televizyon yani cep telefonu daha global bir sistem oldu. Yani bunların tamirine yasak getirilmesi hakikaten zor bir durumdu. Durum böyle olunca sesimizi Ankara duydu. Teknik servis amacıyla servis yapabiliyoruz. Vatandaşların mağdur olmaması adına üyelerimizin hepsi sahada. Sorunu, sıkıntısı olan üyelerimizden destek alabiliyor. Eğer hizmet veremeseydik vatandaşlarımız oldukça mağdur olacaktı. Ama bu çözülmüş oldu. Bize günün belirli saatlerinde iş yerimize müşteri kabul etmemek şartıyla izin verilmesi gerekiyor. Biz bunu Manisa Valiliği İl Hıfzısıhha kuruluna bildirdik. Çünkü her elektronik cihazı evde tamir edemiyoruz. Atölyeyi komple müşterimizin evine götürmemiz gerekiyor. Tabi bu da mümkün değil. Mümkün olmadığı için evde tamir edilemeyen bazı cihazların atölyeye götürüp tamir etmemiz gerekiyor. Onun için özel bir izin istedik. Evde yapılayan televizyonlar atölyeye gidemediği için mecburen tam kapanma bitine kadar beklemek zorunda kalacak. Ya vatandaş yeni bir televizyon alacak. O da her kapalı olduğu için internet vasıtasıyla alacak. Bu da ayrı bir sıkıntı. İnşallah bu iş düzelir, vatandaşın işi daha çabuk ve hızlı olur” dedi.
Sahada teknik servis yapabilen yani vatandaşın sorununa çare bulabilecek 200-220 civarında üyenin bulunduğunu ifade eden Üzen, “Bu üyelerimizin hepsi sahada teknik servis desteği verebilmek için hizmetteler. Biz de süreci sahada arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde yönetiyoruz. Eğer istismar edenler olursa gerekli cezai işlemlerle karşı karşıya kalacaktır. Biz kurallara uyulmasıyla ilgili gerekli uyarılarımızı yapıyoruz” diye konuştu.