Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Eko-Üretim İklim Dostu Rekabetçilik eğitimleri

Söz konusu danışmanlık hizmetleri Faz-1 ve Faz-2 olarak iki aşamalı olarak uygulandı.

MANİSA-GENEL 9.12.2023 18:47:00 1525 0
Eko-Üretim İklim Dostu Rekabetçilik eğitimleri

 

Dünya genelinde artan çevresel sürdürülebilirlik talepleri, düşük karbonlu ekonomiye geçiş, kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi ve enerji verimliliği gibi meseleler, iş dünyasının temel iş modellerini kökten değiştirmektedir. 

Bu değişim, firmaların sürdürülebilir bir çevre stratejisi benimsemelerini, ürün ve üretim süreçlerini yenilemelerini gerektiriyor.  Firmaların çevreye duyarlı üretim kaynaklarını ve enerjiyi verimli kullanması, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi ve temiz teknolojilere geçiş yapması zorlaşan rekabet koşullarına uyum sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. 

Ayrıca, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği kapsamındaki küresel öncelikler ve bunların getirdiği yasal ve ticari düzenlemeler (AB Yeşil Mutabakatı gibi) sanayiye, özellikle ihracatçı firmalara oldukça önemli ek maliyetler getirmektedir. Sanayicilerimizin ticarette rekabetçiliğini koruyarak uluslararası arenada gücünü kaybetmemesi için atması gereken acil adımlar bulunmakta.  Tüm bu ihtiyaçlara cevap vermek için Manisa’da Zafer Kalkınma Ajansı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yenilik Merkezi ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı iş birliğinde GTE Karbon ve Sürdürülebilir Enerji A.Ş. desteğiyle Eko-Üretim İklim Dostu Rekabetçilik Programı uygulandı. Çalışma kapsamında belirlenen firmalara yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuldu.

Söz konusu danışmanlık hizmetleri Faz-1 ve Faz-2 olarak iki aşamalı olarak uygulandı. Faz-1 uygulaması kapsamında 15 firma için çevrimiçi toplantılar düzenlenerek eko üretim alanında firma kapasitesi/olgunluk düzeyi tespit edilmiş ve eko-üretime yönelik geliştirilmesi gereken alanlar tespit edildi.  Faz-2 uygulaması kapsamında ise 6 firmaya saha ziyaretleri düzenlenerek mevcut durumlarının analizi ve ihtiyaç tespitinden, yeşil dönüşüm konusunda projelendirme ve finansmana kadar kapsamlı bir şekilde inceleme gerçekleştirildi.

Program kapsamında 21 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen ilk çevrimiçi eğitimde “Eko-Üretim’e (Kaynak Verimliliği’ne) Giriş”, “Sektörel Bakış Açısı: Sürdürülebilirlik, İklim Değişikliği ve Kaynak Verimliliği” ve “Ölçüm, İzleme ve Teknik Uygulama Yöntemleri” konularında bilgilendirme yapılmıştır. 28 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen çevrimiçi eğitim kapsamında ise “Eko-Üretim Etüt/Fizibilite Adımları ve Uygulama Örnekleri”, “Enerji Verimliliği Yaklaşımları ve Uygulama Prensipleri” ve “Enerji Verimliliği Uygulama Örnekleri ve Firmaların Kazanımları” konularına değinilmiştir. Çevrimiçi olarak düzenlenen eğitimlere 43 farklı firmayı temsilen 82 kişi, 14 kurumu temsilen ise 23 kişi olmak üzere 105 kişi katılım sağladı.  19 Temmuz 2023 tarihinde uygulanmasına başlanan program 7 Aralık 2023 tarihinde tüm gün süren ve yüz yüze gerçekleştirilen eğitimle tamamlandı. Eğitimde “Düşük Karbon Ekonomisi ve Karbonsuzlaşma Yaklaşımları”, “Vaka Çalışması: Emisyon Envanteri Oluşturma ve Kapsam 1-2-3 Hesaplamaları”, “Suya Güncel Bakış ve Su Ayakizi: İlgili Standartlar ve Hesaplama Yöntemleri”, “AB Yeşil Mutabakatı, Sektörel Gelişmeler ve Ülkemizdeki Yansımaları”, “Mevcut Finansman Kaynaklarının Genel Değerlendirmesi” ve “Öne Çıkan Finansman Kaynakları ve İlgili Başvuru/Destek Süreçleri” konularında bilgilendirme yapıldı.  Söz konusu faaliyetler firmaların gelecek dönemde yaşayabilecekleri riskleri anlamaları ve nasıl bir önlem almaları gerektiği konusunda bilgilendirici oldu.


MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

  • Pazartesi 23.6 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Salı 26.1 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 27.5 ° / 11.4 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.