Ülkemizde deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı dama hazırlıklı olunması amacıyla ülkemi de her yıl 1- 7 Mart tarihler arasındaki hafta, “Deprem Haftası olarak kutlanmaktadır
Her yıl tekrarlanmakta olan 'Deprem Haftası' deprem başta olmak üzere tüm afetler konusunda toplumsal ve kamusal bilinçlenmeyi, depremin ne zaman, nerede olacağı bilinmediğinden depreme karşı hazırlıklı olmayı hedefler, Yer yuvarının oluşum mekanizması depremlerdir. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de depremler olmaya devam edecek alınacak bilimsel önlemler ve bilinçli eğitim ile birlikte depremin etkilerini en aza indirmeye yönelik tedbirlerin bir an önce alınması ve hayata geçirilmesi, ülke ekonomisi açısından olduğu kadar, can ve mal güvenliği açısından da büyük önem taşımaktadır.
Deprem Haftasında yapılan etkinliklerle, depremlerde meydana gelen can ve mal kayıpları, yaşadığımız büyük acıları ve deprem gerçeğinin kamuoyunun gündeminde olmasını sağlamak, unutmamak ve unutturmamak açısından büyük önem arz etmektedir
Binayı yıkan depremin dinamik parametrelerdir. Bu parametreler Jeofizik Mühendisleri tarafından hesaplanmaktadır. Depreme dayanıklı yapı tasarımı için zemin etütlerinde mutlaka Jeofizik Mühendisliği çalışmaları olmalıdır. Bu bakımdan depreme dayanıklı binalarda yaşaması, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için, imar planına altlık teşkil edecek jeolojik-jeofizik-jeoteknik etütler yapılmadan yeni yerleşim yerleri belirlenmemelidir. Ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmet almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemelidir. Riskli alanlar imara açılmamalı, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalı, niteliksiz yapı üretimi engellenmelidir. Bir doğa olayı olan deprem ve afetlerin en az zararla atlatılmasının bir bileşeni yer seçimi, yapı tasarımı ve üretimi aşamalarında mühendislik biliminin gerekleri ve denetimi tam olarak yerme getirilmesidir. Diğer önemli bileşeni ise eğitimdir. Toplumun her kesimini içine alacak şekilde insanlarımız, deprem ve doğal afetler öncesinde ve sonrasında yapılması gereken hususlar hakkında bilinçlendirilmelidir.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilciliği olarak; Ülkemizin dünyanın en etkin deprem kuşaklarında yer aldığı, aktif fayların üretebileceği depremlerde can ve mal kaybının olacağı gerçeğini, ülkemiz “deprem gerçeğini' unutmayacağız, unutturmayacağız. Bilinmelidir ki doğa kaynaklı olan depremleri önlememiz mümkün değil ancak depremlerin bir doğal afete dönüşmesini engellemek bizim elimizdedir.