Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından geliştirilen MERAK projesinin iş birliği protokolü imzalandı. Manisa Adalet Sarayı Başsavcılık Toplantı Salonu’nda imzalanan protokol törenine protokolün tarafları olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek katıldı.
Proje kapsamında Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı işbirliğinde haklarında denetimli serbestlik hükümleri uygulanan kişiler ile ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin yakınlarının mesleki bilgi ve beceri edinmelerinin sağlanması amaçlanıyor. Manisa Adalet Sarayı içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Koordinasyonu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından meslek, iş güvenliği ve girişimcilik kursları gibi bireylere nitelik kazandıracak kurslar açılacak. Manisa Celal Bayar Üniversitesi ise kurslara alınacak kişilerin değerlendirilmesi ve seçiminde kullanılacak ölçeklerin geliştirilmesinden ve Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü vasıtası ile kursiyerlere duyuru ve bilgilendirmelerin yapılmasını kolaylaştıracak akıllı telefon uygulamasının geliştirilmesinden sorumlu olacak. Öte yandan Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü merkezi uygulama alanı olarak kullanabilecek. Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ise nitelikli ve kalifiye eleman ihtiyacı olan işletmeler ile Mesleki Rehabilitasyon Merkezi arasında koordinasyonunu sağlayacak. Proje kapsamında başvuru duyurularının Aralık ayında yapılması ve kursların 2017 yılı başında açılması bekleniyor.
Projenin protokol töreninde konuşan Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa’da Denetimli Serbestlik olarak başarılı bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Denetimli serbestliğe tabi tutulan 2016 Eylül ayı sonuna kadar bin 116 kişiden sadece 37 tanesi mevzuata aykırı ihlalde bulunması söz konusu. Başarı oranımız yaklaşık yüzde 96, 97 civarında. Önümüzdeki süreç içerisinde Manisa ilimizde yürüteceğimiz denetimli serbestliğe tabi hükümlü ve hükümlü yakınlarına yönelik projelerimiz var. Bunlardan öncelikli olarak iş imkanı sağlamak, meslek sahibi yapmak. Denetimli serbestlikten istifade etme noktasında olan hükümlülerimizin yarısına yakınının hiçbir niteliğinin olmadığı anlaşılıyor. Herhangi bir meslek alanında bir bilgisi, becerisi yok bu insanların. Bu insanlar cezaevinden tahliye olduktan sonra sizler, bizler gibi toplumumuzda kendilerine bir yer ediniyorlar. Doğal olarak bu insanların tekrar suç işlememesi, toplumda yeniden kabul görebilmeleri için kendi ekonomik ve sosyal statülerinin de buna göre ayarlamaları gerekiyor. Devlet olarak da yasal çerçevede bize verilen bu imkanları Manisa’da hem devlet kurumlarımız olan üniversitelerimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz hem de özel sektörden bize destek olan Organize Sanayi Bölge Başkanlığımız ya da diğer resmi kurum ve şirketler vasıtasıyla elimizden geldiği kadarıyla yapmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte birlikte hareket ederek hükümlüleri topluma kazandıracağız. Toplumda kendilerine yer edinmelerini sağlayacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek arasında MERAM projesi protokolü imzalandı. (İHA)