Cinsiyet eşitsizliği faktörü ve kadına şiddet olaylarında işte Türkiye’nin notu

0

GÜNDEM 24.12.2017 17:52:39 1713 0
Cinsiyet eşitsizliği faktörü ve kadına şiddet olaylarında işte Türkiye’nin notu

Manisa Valiliği ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğünce 2017 yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Manisa İl Eylem Planı kapsamında basına seminer düzenlendi. Düzenlenen seminere Manisa Valiliği Basın ve Halkla İlişkilerden sorumlu Şehriban Yıldırım, İsmail Gür, Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdür vekili Psikolog Selcan Etyemez, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Hizmetler Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gülten Uçan, Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, üyeleri ve basın mensupları katıldı. Seminerin sunuculuğunu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdür vekili Psikolog Selcan Etyemez yaptı. Ülke genelinde kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli katkılar sağlaması planlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Manisa´nın da dahil olduğu 26 ilde Valilikler üzerinden yürütülen, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planları (2017-2020)” çerçevesinde faaliyetler nedeniyle açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan “Çok kıymetli çalışma arkadaşlarım ve Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği başkanım, Valilikte görevli basında çalışan ve işlerini güçlerini bırakarak buraya gelip seminere katılarak konuya duyarlı davranan basın mensuplarımıza teşekkür ve şükranlarımı sunarak sözlerime başlamak istiyorum. Konu şiddet, kadın, çocuk, toplumsal cinsiyetsizlik eşitliği ve eşitsizliği en son haberlerde yer alan  vakalar gündemimiz. Artık her gün kadınlarla ilgili cinayet haberi ve şiddet haberleri çıkmadığı gün olmuyor. Tabi bu sorunda öyle ümit ediyorum ki tek başına bir kurumun ve tek başına bir birimin yapabileceği bir şey değil el birliği ile ancak bu sorun çözülebilir ”dedi.  Yapılan konuşmaların hemen ardından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Hizmetler Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gülten Uçan sunumunu gazetecilere özveri ile anlatı. Çok çarpıcı rakamlar ve verilerden bahseden Uçan, cinsiyet eşitsizliğinden kadına şiddet konusuna, uluslararası araştırmalara kadar birçok konudan bahsetti.

‘Önemli olan farklılıklarımızla eşit olabilmektir’

Yrd. Doç. Dr. Gülten Uçan öncelikle kadın ve erkeklerin yaradılış itibari ile zaten eşit olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi. ‘ Toplumsal cinsiyet kavramı biyolojik cinsiyet gibi değil bunu değiştirmek bizim elimizde. 1930’larda yapılan araştırmaya göre ilkel kabilelerde kadının daha üstün olduğu görülmüş. Sebebi ise kadının çocuk doğuruyor olması. Kadın çocuk doğruyorsa üstündür görüşü hakimdir. Toplumsal cinsiyet paketi dediğimiz olgu demek ki bizim kendimizin oluşturduğu şeyler olduğunu açıkça görebiliyoruz.  Biyolojik açıdan kadın erkek elbet eşit değil. Önemli olan farklılıklarımızla eşit olabilmektir. Toplumsal cinsiyet eşitliği dediğimiz aslında tam olarak budur. Üstlendiğimiz roller farklı olabilir. Hak olarak eşitiz. Şiddet dediğimiz şey gün geçtikçe artıyor. Ve şiddetin kapsamı da genişliyor. Kadına yönelik şiddet demek sadece eşinden şiddet gören kadını kapsamıyor. Babasından, ayrıldığı sevgilisinden eski eşinden gibi birçok örnek verilebilir.’dedi

‘Her 4 kadından 1’i şiddet mağduru’

Yapılan araştırmalar şiddet olaylarının ne kadar artış gösterdiğini çarpıcı rakamlarla gözler önüne sermekte şiddet olgusunun ne kadar meşrulaştığını kanıtlar nitelik taşımaktadır. Yrd. Doç. Dr. Gülten Uçan bu konuda şunları söyledi. ‘yapılan araştırmalara göre Avrupa Konseyinin yaptığı araştırmaya göre 2017 yılında yayınlanan bir rapor var. Bu rapora göre Avrupa Konseyi üye ülkelerinde yapılan araştırmaya göre her 4 kadından 1’i şiddet mağduru söylendi. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 6’sı son bir yıl içinde şiddete maruz kaldığını belirtmiş. Kadınlar şiddete uğradıklarını yakın çevresi dışında kimseye söyleyemiyorlar.

‘Türkiye’de her 10 4’ü şiddet mağduru’

Uçan Türkiye genelinde kadına şiddete yönelik yapılan araştırmada ise şiddetin boyutunun ne kadar ciddi oranlara ulaştığını şöyle ifade etti. ‘Başbakanlık tarafından kadın göz önüne alınarak yapılan bir araştırma mevcut. Her 10 kadından 4’ü eşi ya da birlikte yaşadığı kişiler tarafından şiddete maruz kalıyor. Manisa’da Prof. Dr. Gönül Dinç tarafından yapılan araştırmaya göre Manisa’da şiddet mağduru kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından 159 ülke arasında 69. sırada yer alıyor.’dedi

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnemiz

Uçan, Sunumuna son olarak Türkiye’de kadın nüfusunun ciddi oranda olmasına rağmen kadının iş gücü piyasasındaki yerini şöyle özetledi. ‘Türkiye´de nüfusun %49.8 ini oluşturan Kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde sadece yüzde 14.9 oranında temsil edilmektedir. 2017´de Türkiye´de tek kadın Bakan görev yapmaktadır. Erkek nüfusunun yüzde 69´u işgücü piyasalarında yer alabiliyorken kadınların sadece yüzde 24´ü çalışabilmektedir. Erkeklerin ortaöğrenimden yararlanma oranı %46.7 iken kadınlarda bu oran yüzde 27.1´e düşmektedir. Türkiye´de her 100 bin canlı doğumun 23´ünde kadınlar hamilelikten kaynaklanan sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.’dedi.

Canan SÜRGİT


Manisa Birinci Amatör Liglerde Gruplar Belli Oldu

KARAKÖYSPOR FK'NIN HAVUZ KEYFİ

MÜTEVELLİ 1965'TE MUSTAFA ARI DÖNEMİ SONA ERDİ

YUNUSEMRELİ KADINLAR SPORLA ZİNDE KALIYOR

Şehzadeler Hem Komisyon Toplantısı Yapıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ İLE MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIYOR

Üzümde ilk hasat yapıldı

Potanın Tarzanları, Çekya Ligi MVP’sini kadrosuna kattı

  • Salı 30.9 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.4 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Perşembe 30.2 ° / 16 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.