Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

SARUHANLI ZİRAAT ODASI BAŞKANI AYDOĞAN OKUR'DAN AÇIKLAMA

0

EKONOMİ 30.05.2020 18:16:56 3292 0
SARUHANLI ZİRAAT ODASI BAŞKANI AYDOĞAN OKUR
Üzümün başkenti Saruhanlı’nın bütün dünyada olduğu gibi Covid-19 salgınından etkilendiğini açıklayan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Burada devlet büyüklerimizden Allah razı olsun. Başta Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız, valilerimiz, kaymakamlıklarımıza teşekkür ediyoruz. Bu dönemde çiftçiye önem verdiler. Önem vermelerinden dolayı çiftçimiz hiçbir yasaklı günde evinde kalmadı. Bu da bizim için memnuniyet verici bir olaydır. Çünkü bizim her zaman söylediğimiz bir propaganda vardır. Çiftçi üretmezse dünya aç kalır. Bu bizim sözümüzdür.  Biz üreteceğiz ki başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya ülkeleri bizim ürettiğimiz ürünleri alsınlar, karınlarını doyurabilsinler” dedi.
Saruhanlı’da 470 bin dönüme yakın bir arazinin bulunduğunu belirten Okur,  bunların 200 bin dönümünün sulak, geri kalanlarının kıraç bir arazi olduğunu kaydetti.  Hava şartlarından dolayı çiftçinin yollarının bozuk olduğunu dile getiren Okur, “Saruhanlı Belediye Başkanımız Zeki Bilgin’in önderliğinde ova yollarımızın güzelleştirilmesi, çiftçimizin arazisine daha rahat gitmesi, daha güvenli gitmesi için bir çalışma başlatıldı. Bizde Saruhanlı Ziraat Odası olarak karınca kararınca destek verelim dedik. Belediye giderek 2,5 ton mazot yardımı yapacağımızı, ileri ki günlerde imkanımız olursa bu desteğin devam edeceğini söyledik. Başkanımız da çiftçilerle ilgili çalışmaların ortak yapılacağını söyledi. Bilindiği üzere ovamız çok büyük ama yapılan arazi yolları yağmur yağdığında tekrar bozulduğu için bu sefer zor durumda kaldılar. Bizde yönetim kurulu olarak, meclisimiz olarak destek vermeye karar verdik. Protokol imzaladık” diye konuştu.
Saruhanlı’da 70 yıldan beri ilk defa Mayıs ayında 40-42 derece sıcaklıkların yaşandığına dikkat çeken Okur,  “Mayıs ayımız çiftçinin umut ayıdır. Neden üzümlerin, zeytinlerin kendilerini göstermeye başladığı çiçeklenme dönemi dediğimiz aydır. Mayıs ayının 14-15’inde yaşanan aşırı sıcaklık ilçemizdeki bağlarda, zeytin arazilerinde yoğun miktarda zarar verdi. Tam çiçeklenme dönemi olduğu için çiçek üzerinde kurudu. Üzerindeki meyve oluşumu sağlayamadı. Bir de bundan sonra bizim kara toprak dediğimiz, Amerikan bağ dediğimiz aşılı bir çeşidimiz olan üzüm bağlarında aşırı derecede silkinti meydana geldi. Bu o kadar yoğunluktaydı ki ben arazilere gittiğimde kendi gözlerimle gördüm. Hatta TARSİM müdürümüz ile birlikte bir araziye beraber gittik. Şuanda güneş yanığı denilen olayın TARSİM kapsamı içinde olmadığından çiftçilere herhangi bir destek verilemeyeceğini ama bu güneş yanığından meydana gelen bu zararın çiftçi tarafından sigorta acentelerine gidip verim düşüklüğünden kaynaklanan sigorta primlerinden düşülebileceği çiftçimiz bir nebze olsa yararlanacağını söyledi.  Örneğin 10 milyar ödemişse TARSİM sigortasına atıyorum 8 milyar ödeyecek. Yani böyle bir fiyatta düşürme olacak. Artı İlçe ve İl tarım müdürlüğümüzün bağlarda başlatmış olduğu zararla ilgili bir çalışma var. Bu çalışmayı destekliyoruz. Tespit neticesinde çıkacak olan rapor doğrultusunda çiftçilerimiz dilekçe vererek bu yıl ki borçlanmasının ertelenmesini talep edecek. Bizim isteğimiz bu” diye konuştu.
Aldığımız bilgilere göre 30 ila 40 gün arasında bir su gelecek. Ama bu bize yetersiz. Bu 20 güne düşecek, çünkü aktarmalı sistem olduğu için bize 20 gün su gelecek. Su bizim can damarımız, çiftçimizin can damarı. Herkes bunu böyle biliyor. Sondaj sularından damlama yapıyoruz. Çiftçi olarak, ziraatçı olarak binlerce lira masraf ediyoruz. Ama gel gelelim elektrikle bir sorun yaşıyoruz. O da şudur. Biz yağmur değiliz, aydan aya maaş alan ya da üç ayda bir maaş alan emekli değiliz. Biz çiftçiyiz. Senede bir kere mahsul alıyoruz. Ve o mahsulle cebimize para geliyor. Biz devlet büyüklerimize diyoruz ki gelin senede bir sefer değil 6 ayda bir bile olsa 2 takside bölelim çiftçimizi zor durumda bırakmayalım. Bu her ay her aya ödemesi çiftçimize zor geliyor. İnşallah büyüklerimiz sesimizi duyarlar ve bununla ilgili çalışma yaparlar” dedi.
 
 
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

  • Pazar 20.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Salı 26.1 ° / 7.4 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.