CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklık ardından yaşanan dolu nedeniyle zarar gören bağlarda incelemede bulundu. CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ile birlikte Şehzadeler ilçesine bağlı Güzelköy Mahallesi’nde üreticileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Bakırlıoğlu, çiftçinin borcunun 160 milyar liraya kadar çıktığını kaydederek, bu borcun ötelenmesi gerektiğini ve bağlardaki silkme olayının tarım sigortası kapsamına alınması gerektiğini açıkladı.
Üreticilerinden Murat Uludemir, “Bizim her ne kadar iktidardan beklentimiz olsa da tabi ki muhalefetin de bu tür afetleri ülke nezdinde dile getirmesi en doğal hakkınızdır. Bunu sizden bekliyoruz. Gerçekten üzüm üreticisi hele hele bizim bölgede, sıcağın yoğun olduğu bir bölgede salkımlarımızın durumu ortada. Sizin nezdinde hükümete çağrıda bulunarak Manisa çiftsine yardım edilmesini bekliyoruz. Uzun yıllar ben bu ürünün temsilciliğini yaptım, bunu savundum ama yoruldum. İnşallah siz yorulmazsınız. CHP olarak bizlerin sorunlarını yerimizde gördüğünüzden dolayı da memnun olduk” dedi.
CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, kendisinin de bağcı olduğunu belirterek, Manisa’nın birçok bölgesinde olumsuzlukların yaşandığını söyledi. Gürtunca, “Her her yüzde 90’a, yüzde 100’e varan zararlar var. Bununla ilgili ilçe tarım müdürlükleri bizlere mesaj gönderdi. Dedi ki hasar için başvurun. Bize denildi ki banka borçlarınız ertelenecek. İnsanlar şimdi düşünüyor bankaya borcu yoksa ne yapacak. Hükümetimizin CHP’nin sunacağı önergelerle çiftçimize destek olmasını bekliyoruz. Çünkü çiftçi çok zor durumda. İnsanlar artık üzüm olmadığı için yaprağı pazarlamaya başladı. Biz çiftçimizin yanındayız, derdini, sorunu dinliyoruz” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Manisa’nın birçok bölgesinde aynı sorunun bulunduğunu açıkladı. Bakırlıoğlu, “Mayıs ayında iklim şartları Mayıs ayının sıcaklık ortalamasının çok üzerinde olması ve arkasından gelen sıcaklıkların ortalamanın çok altına düşmesi, ani sıcaklık farklılıkları, poyraz gibi sebeplerle Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ürünlerde ciddi sıkıntılar baş gösterdi. Verim kayıpları söz konusu. Genel Başkanımızın talimatıyla önümüzdeki hafta Çorum’a gideceğim. 20 ilde milletvekillerimiz çalışmalarını yapacak. Başkanımızla beraber gördüğümüz manzara hakikaten çok kötü. Bende zeytin tarımıyla uğraşan bir insanım. Böyle salkımlarla karşılaştığımız zaman insanların üzülmemesi işten değil. Yüzde 80, yüzde 90 hatta yüzde 100’e varan hasarlar var, yüzde 20’lere varan hasarlar var ama hasarın olmadığı yer neredeyse yok” dedi.
Borçların ötelenme yoluna gideceğini vurgulayan Bakırlıoğlu, “Ama bu yeterli olmayacak. Türk çiftçisinin borcunu çevirme şansı kalmadı. 2001 yılında çiftçimizin borcu 1 milyar iken şuanda çiftçimizin bankalara, tarım kredi kooperatifine borcu 160 milyara kadar çıkmıştır. Evet çiftçinin borcunun ötelenmesi önemli bir şeydir. Ancak çiftçimiz bağına, bahçesine bakmamazlık yapmayacak. Gene masraf etmek zorunda. Kendi yiyeceği var. Yapmış olduğu masrafta var. Bizim önerimiz şu bankalara olan 160 milyarlık borcun yapılandırılması lazım. Çiftçinin borcu ödenebilir hale getirilmesi lazım. Ayrıca bu pandemi döneminde böyle bir felaketle kalan çiftçimize nakdi yardımda bulunulması lazım ki bu insanlar koca bir sene geçimini sağlayabilsinler. Bağına, bahçesine bakabilsinler” diye konuştu.
Tarım sigortasının ülkemizde günden güne büyüdüğünü ifade eden Bakırlıoğlu, fakat yaşanan doğal afetin tarım sigortası kapsamına girmediğini vurgulayarak, bunun bir an önce tarım sigortası kapsamına alınması gerektiğini belirtti ve bütün çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
kemer escort