Geçtiğimiz yıl, 27 Ağustos tarihinde taban alım fiyatının açıklandığını söyleyen Başevirgen, “Üzüm üreticileri, haftalardır açıklanacak üzüm alım fiyatını bekliyor. Üzüm kesildi, kurutuldu, satılıyor. Üzüm sezonu bitiyor daha fiyat açıklayan yok. Çiftçinin gözü kulağı Bakandan gelecek açıklamada. Ne TARİŞ ne TMO üzüm almıyor. Her fırsatta Manisalı olmakla övünen Tarım Bakanı ise ortada yok. Bakan nerede?“ diye sordu.
“Geçen Sene 12,5 Lira Olan Üzüm 10-11 Liraya Satılıyor”
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, üzüm üreticileri ile bir araya geldi ve üreticinin, fiyat belirsizliği nedeniyle 10-11 liradan üzümü tüccara satmak zorunda kaldığını söyledi. Başevirgen, “Manisa’da üzüm üreticisi kan ağlıyor. Çiftçi bir yıllık emeğinin karşılığını yok pahasına satıyor. Geçen sene 12,5 liradan sattığı üzümü bu yıl 10-11 liradan tüccara satıyor. Çiftçi iklim değişikliğinin etkisi, kuraklık, don ve düşük rekolteden dolayı zor durumda. Birikmiş borçları var. Üzümü satmazsa borcu ödeyemeyecek. Ancak Bakan fiyat açıklamadığı için üzüm üreticisi ne yapacağını şaşırmış durumda. Geçen yıldan düşük bir fiyata üzümünü satmayı hiçbir üretici istemiyor ama mecbur kalıyor.” Diye konuştu.
“Üretici Sömürülüyor, Bakan Tüccarın Yanında Saf Tutuyor”
Fiyat açıklanmadığı için TMO ve TARİŞ’in üzüm almadığını söyleyen Bekir Başevirgen, “ Bu durum tüccarın ve aracıların işine yarıyor. Zorda kalan üreticiden, geçen seneden daha ucuza üzüm alıyor. Şu anda üzüm üreticisi resmen sömürülüyor. Piyasada üzüm kalmadıktan sonra, üretici tüccara zararına üzüm sattıktan sonra açıklanacak fiyatın da hiçbir anlamı kalmıyor. Görüyoruz ki Bakan, bu sessizliği ile tüccar ve aracıların tarafında saf tutuyor.” Dedi.
“ Maliyetler Arttı, 18 Liranın Altında Fiyat Kabul Edilemez”
Tarımsal üretimde artan maliyetlere dikkat çeken Bekir Başevirgen, “ Maliyetler nedeniyle çiftçiler zor günler geçiriyor. Üreticiler TMO'nun üzüm için adil bir fiyat belirlemesini bekliyor.
Geçen yıl 450 lira olan ot ilacı bu yıl 800 liraya çıktı. Dap gübresi 180 liradan 310 liraya yükseldi. Blue Bordo bulamacı geçen sene 200 lira idi, bu sene 400 lira. Geçen yıl bir dönüm üzüm bahçesinin ortalama genel maliyeti en az yüzde elli arttı. Bunların hepsi gider. TMO bunları göz önüne alıp doğru ve emekten yana bir karar vermezse, çiftçi para kazanamaz, borçlarını ödeyemez. Bu nedenle üzümde 18 liranın altında fiyat üretici için kabul edilemez. Bakan üzüm üreticisini daha fazla mağdur etmeden fiyat açıklasın.” Diye konuştu.