Tarih: 12.12.2016 15:29

Buzağı Ölümleri Hakkında Bilgilendirme

Facebook Twitter Linked-in

Farklı tarihlerde gerçekleşen toplantılarda; ülkemiz hayvancılığının geleceği olan buzağıların yetiştirilmesinde karşılaşılan başlıca sağlık sorunları, buzağı ölümlerinin nedenleri, bu konularla ilgili ne tür tedbirlerin alınması gerektiği ve buzağı ölümlerinde koruyucu hekimliğin önemi konuları ele alınıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk; “Ülkemiz genelinde, yıl boyunca çeşitli nedenlerle 450.000 e yakın buzağı ölümlerinin gerçekleşmesi nedeniyle Bakanlığımızın talimatı, Enstitü Müdürlüklerinin katılımı ve İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda; yetiştiricilerde farkındalığı artırmak, buzağı bakım ve hastalıkları ile koruyuculuğu hakkında bilgi vermek, klinisyen veteriner hekimler ile İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki veteriner hekimlerin konu ile ilgili bilgilerini tazelemek, Enstitü Müdürlüğü ile olan iletişimi artırmak amacıyla toplantılar düzenlenmiştir. İlk toplantı 28 Kasım 2016 tarihinde Şehzadeler, Yunusemre, Saruhanlı ve Turgutlu İlçelerindeki yetiştiriciler ve veteriner hekimlerin katılımıyla İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. 30 Kasım 2016 tarihinde Salihli Ziraat odasında gerçekleştirilen toplantıya Kula, Alaşehir, Sarıgöl ve Ahmetli İlçeleri katılım sağlamış, bir sonraki toplantı 1 Aralık 2016 tarihinde Akhisar Ziraat Odasında Kırkağaç, Soma ve Gölmarmara ilçelerinden gelen yetiştiriciler ve veteriner hekimlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Son olarak Demirci İlçesinde gerçekleştirilen toplantıya Gördes, Köprübaşı ve Selendi İlçeleri katılım sağlamıştır” dedi.

Milli ekonominin can damarlarından olan hayvancılığın temelini teşkil eden buzağılar ile ilgili bu tarz sıkıntılar yaşanmasının, hayvancılık sektörünü olumsuz anlamda etkilediğini belirten Metin Öztürk; “Yaklaşık olarak yılda 450.000 civarında buzağının çeşitli sebeplerle ölmesi hayvancılık sektörü ile birlikte diğer sektörleri de olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılacak çalışmalar ve alınacak olan önlemler ile bu sayıyı aşağılara çekmek mümkündür. Özelikle aşılamalar, dezenfeksiyon ve ahır şartlarının iyileştirilmesi konuları öncelikli önlemler arasındadır. Bu kapsamda Bakanlığımızın üreticilerimize vermiş olduğu desteklemeler bulunmaktadır. Üreticilerimiz bu tür desteklemeleri takip ederek alt yapılarını iyileştirici programlardan yararlanmalıdırlar” dedi.

 Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Uzmanları Mehmet Özden, Kemal Pekmez ve Murat Kaplan’ın eğitici olarak katkı sağladığı toplantılarda, buzağılarda karşılaşılan önemli bakteriyel ve viral hastalıkların tanımı ve bu hastalıklara karşı yapılacak koruyucu önlemler, tedavi edici uygulamalar, buzağı yetiştiriciliğinde aşılamaların önemi ve buzağı genel bakımı hakkında bilgilendirmeler yapılmış, üreticilerin karşılaştıkları hayvan hastalıkları ile ilgili sorulara yanıt verilmiştir.

HABER MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —