Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkan Yardımcısı Emre Vona, hükümetin özelleştirme politikasını eleştirdi.
Partisince İstanbul’da düzenlenen ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli’ programında konuşan Vona, “Özelleştirme İdaresinin resmi internet sitesinde “Özelleştirmenin temel amacı devletin ekonomide işletmecilik alanından tümüyle çekilmesini sağlamaktır" yazdığını ifade ederek “Yani bir kurum zarar ediyor diye özelleştirilmiyor, ya da iyi işletilmiyor diye özelleştirilmiyor. Özelleştirmenin amacı, devleti işletmecilikten öyle ya da böyle çıkarmak” dedi.
Kâr var, rezerv var, üretim var, ihracat var peki neden sattın?
ETİBANK ve bağlı maden şirketlerinin özelleştirilmesini anlatan Emre Vona, “1935 senesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ETİBANK'ı kuruyor. ETİBANK çok büyük bir kurum, tek başına özelleştirilemeyeceği için ETİ Holding'e çevriliyor. ETİ Krom, ETİ Gümüş, ETİ Bakır gibi şirketler kuruluyor ve bunlar tek tek özelleştiriliyor. ETİ Holding vergi rekortmeni, parada sorun yok. Rezervde dünyada 4. Sıradayız, rezerv problemimiz yok. Üretimde 3. Sıradayız, üretim problemi yok. 225 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz, ihracat problemimiz yok. Para var, rezerv var, üretim var, ihracat var. Peki sen bu firmayı niye özelleştirdin, hangi akla hizmet özelleştirdin” şeklinde konuştu.
“Atatürk gibi yapacağız”
ETİBANK’a bağlı 5 şirketin satışında devletin kasasına 486 milyon dolar girdiğini ifade eden Vona konuşmasına şu şekilde devam etti; “Türkiye'de şuanda ETİ Maden diye bir şirket var. Ülkemizde bor madeni çıkaran tek firma ETİ Maden ve bu şirket yüzde 100 devlete bağlı. Şimdi bu ETİ Maden'in 2019 senesinde yaptığı kârı biliyor musunuz? Bakın 5 şirketin özelleştirmelerden devletin kasasına giren para 486 milyon dolar, sadece ETİ Maden'in bir yıllık kârı 489 milyon dolar, 3 milyon dolar daha fazla. Yani biz sadece ETİ Maden ile – diyelim ki bu 5 şirketten zarar ediyorduk- bu firmaları kurtarabilirdik.