Tarih: 23.10.2022 00:00

BTP Liderinin gündeme oturan videosu…

Facebook Twitter Linked-in

 

BTP Liderinin, Osmanlının son dönemiyle bugünün ekonomik gelişmelerini kıyasladığı konuşması kısa sürede 1 milyondan fazla izlendi.

İşte Hüseyin Baş’ın ‘Siz kuş tüyü yastıklarda yatın diye çile çekecek değiliz. Gereken yapılacak’ notu ile paylaştığı o video...

BTP Lideri Hüseyin Baş, sosyal medya hesaplarından Ordu’da düzenlenen Mevzu Ekonomi, Çözüm Milli Ekonomi Modeli programında yaptığı konuşmadan bir bölüm yayınladı.

Büyük ilgi gören konuşmasında BTP lideri Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile bugünün ekonomik gelişmelerini kıyasladı.

Osmanlının son döneminde oluşan enflasyonunun nedeni…

Türk milletinin emeğinin 300 yıldır sömürüldüğünü belirten Hüseyin Baş şu çarpıcı örneği verdi; “Yıl 1808... Osmanlı imparatoru bir imza atıyor. Bu imzanın adına Sened-i İttifak diyoruz. Şimdi bu Sened-i İttifak’ta padişahımız ayanlarla anlaşıyor. Ayanlara diyor ki; “Ben size bazı özel haklar tanıyacağım. Siz de beni Anadolu’da insanlara güzellikle anlatacaksınız. Bana karşı başkaldırmaların önüne geçeceksiniz. Osmanlı’da vergi tımar sistemi ile toplanırdı. Daha sonra tımar kaldırılıyor ve iltizam denilen bir sistem geliyor. Osmanlı bu ayanlara diyor ki; “Siz bulunduğunuz bölgelerde vergiyi bana önden verin, mesela 2 yıllık 200 lira. Bana 200 lirayı verince 2 yıl boyunca vergiyi sizden toplama hakkı ayanın. Peki, ayan bunu babasının hayrına mı yapıyor? Bunu kâr etmek için yapıyor. Ne yapıyor? “2 sene içinde bana 400 lira vergi ödeyeceksiniz.” diyor. 400 lira sizden vergi alıyor. Ve öyle bir tahsilât yapıyor ki, sizi dövüyor, size vuruyor, sizi eziyor. Üreticinin tamamı bu sefer ürünlerine zam koymaya başlıyor, daha pahalıya satmaya başlıyor. Halk artık ürünleri satın alamaz hale geliyor ve enflasyon oluşuyor. Bu oluşan enflasyon halkı kıtlığa ve fakirliğe itiyor. Ve Osmanlı’da yıkılışın sebebi olan enflasyonun temel sebeplerinden biri, milletin borcunun veya alacağının birilerine peşkeş çekilmesi olarak ortaya çıkıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —