Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Bekir Başevirgen, 'Reform Paketinde Çiftçi Ve Tarım Yine Unutuldu'

0

SİYASET 20.03.2021 00:47:54 1579 0
 Bekir Başevirgen,


 

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan son Ekonomi Reform Paketi'nde çiftçinin yine olmadığını hatırlatarak 31 Mart'a kadar ertelenen bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları ile icra takip işlemlerinin, yeniden ileri bir tarihe ertelenmesini ve çiftçinin aldığı faizli kredilerin faizlerinin silinmesi gerektiğini söyledi

 

31 Marttan Sonra Ne Olacak?

 

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürlüğü’nün, son bir yılda 363 bin 389 çiftçinin kredi kullandığını açıkladığını hatırlatan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart’a kadar icra takiplerini durdurdu. Çiftçiler ise kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Bu tarihten sonra ne olacak? Çiftçi ürettiği üründen para kazanamadı. Ürünleri ya depolarda çürümeye terk edildi ya da ithalat sevdası nedeniyle yerli üreticinin ürünü para etmedi. Çiftçinin borcu yüzde 32 arttı ancak kazancı sürekli geriledi. Borç yükü çiftçilerin kabusu haline geldi. İktidar artık somut adımlar atmak zorunda. Dedi.

 

 

İktidar Tarım Diye Bir Sektör Olduğunu Unuttu

 

İktidarı her fırsatta çiftçinin üzerindeki borç yükü, girdi maliyetlerindeki artış ile sürekli yükselen döviz kurlarının çiftçi ve üreticilerin belini bükmekte olduğu konusunda uyardıklarını belirten Başevirgen, “Hiçbir söylediğimiz duyulmadı. Hiçbir derde çare olunmadı. İktidar tarım sektörünü gözden çıkarmış, hatta böyle bir sektör olduğunu unutmuş. Tarım sektörünün sürdürülebilir olması için çiftçilerin ciddi bir desteğe ihtiyacı olduğu, açıklanan bu pakette de düşünülmemiş.' dedi.

 

Müteahhitlerin Kira Bedelleri Bile Ertelenirken…

 

Pandemi döneminde çiftçi için hiç bir maddi destek sağlanmadığını söyleyen Başevirgen, “Tarım Kredi Kooperatifleri ve banka mağduru çiftçilerimiz aylardır borçlarının yapılandırılmasını bekliyor. Çiftçinin Haziran 2018’de bankalara borcu 96,9 milyar lira iken bugün 33,6 milyar lira artarak 130,5 milyar liraya ulaştı. Yapılandırılma yapılmadığı için mağdur olan çiftçinin traktör ve tarım aletleri haczedildi. Haciz işlemleri Mart sonuna kadar durduruldu. Yeni bir hasat yapmayacak olan çiftçi borcunu yine ödeyemeyecek. Yandaş müteahhitlerin kira bedelleri bile ertelenirken çiftçiye el uzatılmıyor. İktidarın, karnımızı betonun değil tarımın doyurduğunu anladığı gün iş işten geçmiş olacak. Tarım yapan çiftçi kalmayacak.” İfadelerini kullandı.

 


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.