Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

BAŞKAN İKSİR;JES’LER, MADENCİLİK VE SANAYİ ÇALIŞMALARI İLE GEDİZ HAVZASINI YOK EDİYORSUNUZ

İYİ Parti Manisa İl Başkanı Av. Ali Zafer İksir tarım arazilerinin Organize Sanayi Bölgesi tarafından imara açılarak kamulaştırılmasına tepki gösterdi.

MANİSA-GENEL 5.10.2023 14:23:00 1056 0
BAŞKAN İKSİR;JES’LER, MADENCİLİK VE SANAYİ ÇALIŞMALARI İLE GEDİZ HAVZASINI YOK EDİYORSUNUZ


İYİ Parti Manisa İl Başkanı Av. Ali Zafer İksir 11 Ekim’de Manisa Valiliği tarafından Sarıgöl, Gölmarmara, Köprübaşı, Kula, Salihli, Alaşehir, Ahmetli, Şehzadeler, Saruhanlı ve Akhisar İlçelerinde ve 16 mahalle sınırları içinde kalan toplam 450 bin dönüm arazideki 14 adet jeotermal kaynak ve 2 adet doğal mineralli su arama işletme ruhsat sahasının ihaleye çıkarılmasına ve Yunusemre ilçesine bağlı Karali ve Gürle Mahallelerinde tarım arazilerinin Organize Sanayi Bölgesi tarafından imara açılarak  kamulaştırılmasına tepki gösterdi. 
Türkiye’nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Gediz Havzasında yapılan ve yapılmaya çalışılan Jeotermal Enerji Santralleri, madencilik çalışmaları ve tarım alanlarının sanayi bölgelerine çevrilmesiyle, verimli alanların yok olduğuna dikkat çeken Başkan İksir, “JES’ler, madencilik ve sanayi çalışmaları ile Gediz Havzasını yok ediyorsunuz” dedi.

 

“BU TOPRAKLARDAN YÜZ BİNLERCE İNSAN EKMEK YİYOR”


Jeotermal Enerji Santrallerinin ve Madencilik çalışmalarının tarım arazilerini yok ettiğini ve yer altı sularını kirlettiğini söyleyen İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, “ Hali hazırda Manisa’da 18 jeotermal enerji santrali bulunuyor. Bunların açılmamasını söylediğimiz halde üzerine sürekli yenisinin eklenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Manisa Valiliğinin yazısı ile 14 adet yeni JES  yapımı için 11 Ekimde ihale yapılacak. Yıllardır şehrimizi kirleten bu santraller çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Santraller toprak ve suya ağır metallerin karışmasına neden oluyor. Ağır metaller insan sağlığını ve tarımı olumsuz etkilerken, buhar salınımı ise üzüm bağları ve zeytinliklerde hastalıklara yol açıyor. 

Tarım alanları ve yeraltı suları yok edilerek, Manisa’da tarımla geçinen, tarımdan ekmek yiyen yüz binlerce insanın ve şehrin geleceği ile oynanıyor.” dedi
 

“GELECEĞİMİZİN TEMİNATI TARIM ALANLARIMIZI YOK ETMEYİN” 


Bu ihalenin 10 ilçe, 16 mahalle ve 450 bin dönümlük tarım alanını etkileyeceğini dile getiren Başkan İksir, “ 11 Ekimde yapılacak olan ihale Sarıgöl, Gölmarmara, Köprübaşı, Kula, Salihli, Alaşehir, Ahmetli, Şehzadeler, Saruhanlı ve Akhisar ilçelerimizi, bu ilçelerdeki 16 mahallemizi ve 450 bin dönümlük bir tarım alanını kapsayacak. Başta üzüm ve zeytin olmak üzere birçok ürünün yetiştiği bereketli topraklarımız denetimsiz bir şekilde yapılan JES’ler yüzünden kirleniyor ve kullanılmaz hale geliyor. Yer altı sularını da olumsuz etkileyen JES’ler içme sularında Arsenik seviyesinin artışına sebep oluyor ve bu da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Arsenik seviyesinin değerinin normal seviyenin altına düşürülmesi, tarım arazilerinin yok olmaması ve insan sağlığının olumsuz etkilenmemesi için havzadaki yer altı sularının jeotermal ve madencilik faaliyetlerine yeni izin ve ruhsatlarının verilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

“VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİ KAMULAŞTIRMAYIN”


Sözlerinin sonunda tarım arazilerinin önemini vurgulayan ve  pandemi zamanı yaşanan gıda krizini örnek gösteren Başkan İksir “ Pandemide yaşanan gıda krizi tarımın gelecek yıllar için ne kadar önemli bir alan olduğunu hepimize gösterdi. Türkiye’nin en verimli topraklarında yaşadığımız Manisamızda ise tam tersi uygulamalar devam ediyor. Jesler ve madencilik ile tarım alanlarının yok edilmesi yetmiyormuş gibi, birde verimli tarım arazileri kamulaştırılarak Organize Sanayi Bölgesine dahil ediliyor. Tabiki biz sanayileşmeye karşı değiliz. Ama tarım arazilerinin yok edilerek yapılmasının karşısındayız. Yunusemre İlçemize Bağlı Karaali ve Gürle Mahallelerinde son dönemde yapılan kamulaştırma ve imara açılımlarla verimli tarım arazileri Organize Sanayi Bölgesine dahil edildi. İYİ Parti olarak toprağın, tarımın ve emeğin değerini biliyoruz. Tarımı bitirecek, doğayı yok edecek, insan sağlığını etkileyecek ne konu varsa çiftçimizin ve vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Salı 23.3 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.