Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

BAŞKAN İKSİR “ ZEYTİNDE BÜYÜK BİR DOĞAL AFET İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, “Zeytin afeti ile karşı karşıyayız. Üreticimiz bu sene zor durumda kalacak” dedi.

MANİSA-GENEL 27.07.2023 11:42:00 1020 0
BAŞKAN İKSİR “ ZEYTİNDE BÜYÜK BİR DOĞAL AFET İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”


Türkiye’nin en önemli zeytin merkezlerinden Manisa’da geçen yıl 650 bin tona ulaşan rekoltenin, bu yıl 90 bin ton civarında kalacağı belirtiliyor. 

İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, “Zeytin afeti ile karşı karşıyayız. Üreticimiz bu sene zor durumda kalacak” dedi.
“BÜYÜK BİR AFETLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelen iklim krizi, Manisa’da zeytin bahçelerini de etkiledi. Türkiye’nin ve Dünya’nın en önemli zeytin merkezlerinden biri olan Manisa bu sene zeytin afeti ile karşı karşıya. Geçen seneye göre çok büyük rekolte düşüklüğü yaşayan üretici, bu yıl ne yapacaklarını düşünüyor. Kredi Borçları ve giderleri nedeniyle zor durumda kalacak olan üretici ilk defa böyle bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, “26 milyondan fazla zeytin ağacı ile zeytin üretiminde ilk sırada yer alan Manisa'da üretilen zeytin ve zeytinyağları dünyanın birçok ülkesinde sofraları süslüyor. Fakat bu sene ani soğuma ve ısınmaya bağlı olarak ve popülasyonu artan güvelerden dolayı zeytin ağaçlarının çiçekleri maalesef meyveye dönmemiş durumda. Üreticimizin kaybı çok büyük olacak gibi duruyor. Geçen sene il genelinde 650 bin ton civarından olan rekolte bu sene 90 bin tonlarda kalacak gibi gözüküyor” dedi. 
“ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR”
Üreticinin geçen yılki rekoltenin çok altında kalacak olduğunu söyleyen Başkan İksir, üreticiye bir darbedenin de sigortadan geleceğini söyledi. Geçen yıl üreticinin 100 kiloya kadar zeytin aldığı bir ağaçta bu sene neredeyse zeytin olmadığını söyleyen Başkan İksir “ Üreticimiz doğal bir afetle karşı karşıya. Üretici geçen sene yaptığı hasadın bu sene %10-15 ‘ni anca yapabilecek. Yaşanan doğa olayları ve güve popülasyonun artışı yüzünden ağaçları çiçekten, meyveye dönmediği için üreticimiz sigortadan da yararlanamıyor. Büyük bir Doğal afetle karşı karşıya olan üreticimiz zor durumda. Üreticimiz budamayı, gübrelemeyi yaptı, İşçilik ve mazot parası ödedi. Girdiler ve  tarım faizleri yükseldi. Ödeme günü yakın.Tarım bakanlığının acilen üreticinin kredilerini ertelemesi ve bir destek paketi oluşturması elzemdir” dedi 
“ZEYTİNYAĞI FİYATLARI YÜKSELECEK”
Yaşanan doğal afet sonucu zeytinyağı fiyatlarının yükseleceğini söyleyen Başka İksir sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “ Bu yaşanan doğal afet sonucu üreticinin yanında tüketici de etkilenecek. Zeytinyağının litre fiyatlarının 230 -250 TL arası olabileceği konuşuluyor. Bu fiyatlarda vatandaş zeytinyağını nasıl sofrasına koyacak? Görünen o ki üretimde Dünya 1. Olup, tüketimde 11. Sırada olduğumuz zeytinyağı liginde bu sene çok daha gerilere düşeceğiz”


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Salı 23.3 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.