Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Başkan Aziz Bulut, Kurtuluşun kutlu olsun Kağızman’ım

1 Ekim 1920 yılında Türk ordusunun Ermenilerden kurtardığı Kağızman, kurtuluşunun 102. Yılını kutluyor.

MANİSA-GENEL 1.10.2022 16:02:00 1437 0
Başkan Aziz Bulut, Kurtuluşun kutlu olsun Kağızman’ım

 

Manisa Kağızman ve Köyleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Aziz Bulut yaptığı açıklamada, “1914 çarlık Rusya ''Milli mücadelede bulunuyorlar '' diye yakalanarak sürgüne gönderdiği 150 Karslının arasında bulunan, Karslı Mamo dayı, Kağızmanlı İsmail beyzade, Ali Rıza, Abılıların Hacı Ali, Abılıların Hacı Ağa, Avcı Mahmut, Mehmet ve Ömer Beg'ler, Tacir Halil Beg, Zarif Beg, Kadı Mustafa efendi, halife Numan Efendi gibi Kağızmanın ileri gelenleri 1917 sürgününden dönerek Ermenilere karşı yerli halkı teşkilatlandırıp silahlandırmaya başlamışlardır.  Bu ara Ermeniler Kars'ta Kağızman'da yerli halkı katliama uğratmışlardır. Mart ve nisan aylarında Kağızman’da giriştikleri mezalime silahsız Kağızmanlılar ve güçleriyle direnirlerse de sonuç itibariyle 400 üzerinde şehit vermişlerdir.

Ordumuzun Kars'ı kurtarma çabalarını gören Ermeniler, Şaban, Böcüklü, Kömürlü, Yalnızağaç, Paslıdaki ahalinin üzerine yürümüş. Bu ahali Purut, Çamışlı, Kozlu, Kızılveren Köylerinden çekilmişlerdir. Ermeniler teslim aldıkları silahsız halkın 150ye yakını Kızılveren ve Kozlu Köylerinde katledilmişlerdir. Bir o kadarı da Paslı ve Çilehane köylerinde öldürmüşlerdir.  Kağızman’ın Toprakkale Mahallesindeki halkı kandırıp silahları toplanmış çarşı merkezindeki Gamir Damı'na doldurup 105 kişiyi süngüleyip katletmişlerdir. Bunların arasında Kağızmanlı şair Hıfzı' da bulunmaktadır.  Bu katliamların durması ve topraklarımızın düşmanlardan kurtulması için Eyüp Ağa ( eybağa ) Toprakkale Mahalle başlarında bulunan tek bağ denilen evinin hizasından Ermenileri kurşun yağmuruna tutmuş. Taşkışla binasında Avcı Mahmut ve arkadaşları Ermenileri taş kışlaya sokmamak için direnmişlerdir. Avcı Mahmut burada şehit düşmüştür.  Yerli halkı örgütleyen Ali Rıza Beg 26- Kasım 1918’de Kars'da kurdukları Milli İslam Şurası'nın bir sancak şubesini açarak faal bir çalışma süreci başlatmıştır.  Doğu cephesindeki yaşanan bu katliamları önlemek ve düşman işgalini yok etmek için Kazım Karabekir Paşa kumandasındaki 15. Kolordu taarruz girişimlerine başlarken Milli şura kuvvetlerine silah ve asker yardımında bulunmaya başlar.  Doğu cephesi komutanlığının verdiği işaret üzerine 28 eylül 1920 saat:03.00 da taarruza geçilir. Ortakale’den Ali Rıza bey kuvvetiyle Çörük, Armutlu ,Gülantep İstikametinden ilerleyerek Karakurut’tan Kağızman’a hareket eder. 29 Eylül’de Kağızman’a girerek, ordumuzun 30 Eylülde Kağızman’a girmesiyle Ermeni birlikleri ilçeyi boşaltmaya başlar. Kağızman 1 Ekim 1920 tarihinde Ermenilerden kurtulur.  Bu vesileyle Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir Paşa ve silah arkadaşları olmak üzere, İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve minnetle anarak ulusumuz vatanımız ve milletimiz için canları pahasına kan veren can veren Gazi olan vatanı uğrunda canı pahasına çarpışan Türk halkı ve Kağızmanlılar Ermenileri affetmeyecek. Kurtuluşun kutlu olsun Kağızman’ım” diye konuştu.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Cuma 25 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.2 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 20.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.