Bugün, 24 Kasım 2024 Pazar

Başkan Taşdemir’den Nevruz Bayramı mesajı 

0

GÜNDEM 20.03.2021 15:55:58 812 0
Başkan Taşdemir’den Nevruz Bayramı mesajı 



 Başkan Taşdemir, nevruz çatışma değil; barış, kardeşlik, sevgi, saygı, kısaca yaşam olduğuna dikkat çekerek dernek üyelerinin Nevruz Bayramı’nı kutladı. Başkan Taşdemir, “Birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşçe sağlıkla yaşanabilecek bir dünya umuduyla, baharın müjdecisi Nevruz Bayramı’nı kutlarım. Manisa’da Nevruz Bayramı kutlamaları Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 2003 yılında kurulması ile o yıl yapılan çalışmalar sonucunda Manisa Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Manisa Belediyesi ile ortak hareket ederek Nevruz Bayramı coşkusu ve Nevruz ateşini Manisa mesir şenlikleri karma töreni ile birlikte bahar gelişini kutlardık. Nevruz konuşmaları folklor gösterileri boyanmış birbirinden güzel yumurtaların tokuşturması ve en son Nevruz Ateşinin yakılıp üstünden atanması ile örste çekiç ile demir dövülmesi ile Türkün Bayramı olan Ergenekon'dan bugüne Türk dünyasında Nevruz coşkuyla kutlanmaya başladı. Nevruz Bayramı yaklaşınca hep çocukluk günlerim aklıma geliyor. Her ne kadar eski gelenekleri sürdürüyor olsakta, 20 sene öncenin Nevruz‘u başka idi. Nevruz‘un en sevdiğim taraflarından biri de okulda Nevruz kutlamaları yapıyorduk ve bir hafta tatilimiz oluyordu” diye konuştu. 
NEVRUZ NE ZAMAN KUTLANIR?
Nevruz her yıl olduğu gibi bu yılda 21 Mart'ta kutlanacak. Nevruz'un her yıl bu tarihte kutlanmasının ise bir nedeni var. Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor. Bu nedenle kuzey yarımkürede yaşayan bazı halklar, 21 Mart’ı bütün varlıklar için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul edip kutluyor. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
AZERBAYCAN’DA NEVRUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Baharın gelişini simgeleyen Nevruz, Azerbaycanlılar’ın en sevilen bayramlarından biridir. Nevruz Bayramı Azerbaycan’da 20-21 Mart günü kutlanır. Nevruz‘da Devlet dairelerinde, okullarda bir hafta resmi tatil olur. Azerbaycan‘da Novruz adı ile anılan Nevruz kelimesi fars kökenli bir kelimedir. Anlamı “Yeni Gün” demektir. Nevruz sadece bir topluma özgü olmayıp, tüm Türk Dünyası’nın ortak bayramı olup, diğer Türk devlet ve topluluklarında da kutlanılır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan Nevruz’u, ‘milli bayram’ olarak her yıl kutluyor. Azerbeycan‘da bir ay önceden başlayan Nevruz bayramı su, ateş, rüzgar, toprak çarşambalarına ayrılarak farklı şekilde kutlanıyor. İlk çarşamba su, yani bahara doğru buzların erimesi ile toprak yavaş yavaş canlanmaya başlar. İkinci çarşamba ateş, yani bahara doğru güneş yavaş yavaş toprağı ısıtır. Bu gün ateşler yakılır. Yakılan ateşin üzerinden atlandığı takdirde insanın içinde bulunan tüm kötülük ve çirkinliklerin ortadan kaldırılmış olacağına inanılır. Üçüncüsü, rüzgar çarşambası’dır. Bu çarşamba rüzgar artık uyanmaya başlayan toprağı canlandırmaya başlar, ağaçların tomurcuklanmasını sağlar. Aynı zamanda daha önceden uyanmış olan suyu, ateşi harekete geçirir. Dördüncü çarşamba ise toprak çarşambasıdır. Toprağın ve tabiatın canlanması ile yazın ilk tohumları bu çarşamba gününde serpilir.
Nevruz Gelenekleri
Nevruz geleneklerinden biri, mart ayı gelince her kesin evinde “Semeni” yapılır. Semeni buğdayların yeşermesi sonucu oluşan ot demetidir. Nevruz‘un olmazsa olmazlarındandır. Mart ayının ilk haftasından itibaren her çarşamba “Tonqal” yakılır. Tonqal odunlardan ateş yakılmasına denir.  Ateş yanarak küçülünce, üzerinden dilek tutularak atlanır. “Ağırlığım-uğurluğum odda yansın” denir. Çeşitli tatlılar hazırlanır. Sanat eseri gibi ince-ince nakışlar konulan şekerburalar, baklavalar, qoğal, badambura, şekerçörek ve başka her yöreye özgü farklı tatlılar yapılır.  Yine Nevruz akşamı geleneklerinden biri de, Nevruz Honçası hazırlanır. Bir tepsiye semeni, evde yapılan tatlılar, boyanmış yumurtalar, şekerler, meyve ve meyve kuruları, evdeki kişi sayısına göre rengarenk mumlar dizilir. Yumurtalar boyanır. Evdeki kişilerin sayısına göre sulu boyayla yumurtalar boyanır. Bayram akşamı yumurta dövüştürülür. İlk önce kiminki kırılırsa o kaybeder. Papak (şapka) atılır. Papak atılır derken, papağı komşunun ve ya istediyiniz kimselerin kapısına koyarak, zili basıp saklanılır. Ev sahibi papağı boş geri vermez, içine şeker, meyve, fındık, fıstık vs. gönlünden geçeni koyarak kapıya bırakır ve kapıyı kapatır. Azerbaycan‘a Nevruz‘da giderseniz şapka atılmasına hazırlıklı olun derim. Eşim gibi, hediye geldiğini düşünerek papağı kendinize almayın. Çünkü atan kişi kendini göstermemek için kapınızı çalıp papağını geri istemeyecektir.
Nevruz Falları
Fallar bakılır. Benim bile bilmediğim bir sürü Nevruz falları vardır. Genellikle genç kızların yaptığı fallar yaz-yaz bitmez. Aklımda olanlardan biri, yüzük falı yapılır. Her hangi nişan yüzüğünü ipe geçirip, içi yarım su dolu bardağa 3 defa batırıp çıkarıyorsunuz. Tekrar bardağın boş kısmına götürerek kaç defa bardağa çarpacağını sayıp, kaç yaşında evleneceğinizi öğreniyorsunuz. Ve ya boş tencereyi ocağın üzerine koyuyorsunuz. İstediğiniz bekar insanların sayına göre buğday koyuyorsunuz tencereye. Tabi her buğdayı isimlendiriyorsunuz. İlk hangi buğday hareket edip fırladıysa ilk o evlenecektir anlamına geliyor. En değişik  fallardan biri ise kapı dinleme falı’dır. Bir dilek tutuyorsun, komşulardan birinin kapısını dinlemeye gidiyorsun. Eğer o komşu evinde güzel şeyler konuşuluyorsa dileğin olacak demektir. Tabi bütün bu fallara inanmasakta, her sene kusursuz yapıyorduk.
Nevruz İnançları
Kulağa garip gelse de, eskiden gelen bazı Nevruz inançları vardır. Son Nevruz Çarşambası kimseye borç verilmez, komşuya elek, un, ekmek vermek uğursuzluk sayılır, mum bitmeden söndürmek olmaz, Nevruz akşamı herkes kendi evinde olur, erken yatılmaz, üzgün olmak olmaz, kavga edilmez, tüm küsenler barışır, yeni kıyafetler giyilir, alış-veriş yapılmaz.
Nevruz Sofrası
En ilginç adetlerden birisi sofrada bir sürü çeşitlerle beraber 7 tane ‘S’ harfi ile başlayan ürün olmasıdır. Semeni, su, süt, süzme, sirke, sarımsak, sumak veya aklınıza gelen başka ‘S’ harfi ile başlayan ürün koya bilirsiniz. Nevruz‘da her evde pilav pişirilir. Yüzden fazla çeşidi olan pilavlardan en çok tercih edilenleri şah pilavı, döşeme pilav, sebzi pilav, kuru meyveli pilav‘dır. Azerbaycan‘da Nevruz Bayramı sadece evlerde kutlanmıyor, sokaklarda da bir sürü festivaller, etkinlikler yapılıyor. Mesela yöresel kıyafetli sanatçılar müzik ve dans gösterileri yapıyor, Nevruz‘un simge karakterleri Kosa ve Keçel’in yumurta tokuşturması ve atışması izleniliyor. Tarihi kıyafetli askerler halkı selamlıyor, cambaz gösterileri oluyor, özel büyütülmüş horoz dövüştürülüyor.

Manisa Birinci Amatör Liglerde Gruplar Belli Oldu

KARAKÖYSPOR FK'NIN HAVUZ KEYFİ

MÜTEVELLİ 1965'TE MUSTAFA ARI DÖNEMİ SONA ERDİ

YUNUSEMRELİ KADINLAR SPORLA ZİNDE KALIYOR

Şehzadeler Hem Komisyon Toplantısı Yapıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ İLE MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIYOR

Üzümde ilk hasat yapıldı

Potanın Tarzanları, Çekya Ligi MVP’sini kadrosuna kattı

  • Pazar 8.9 ° / 3.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 8.9 ° / 1.1 ° Güneşli
  • Salı 9.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.