Başevirgen, Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde ülkemizin şap hastalığından ari duruma getirilmesi amacıyla Trakya'nın şap hastalığından aşılı ari statüsünü kazandığını ve bu sebeple Anadolu’dan Trakya’ya küçük ve büyükbaş ha
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde ülkemizin şap hastalığından ari duruma getirilmesi amacıyla Trakya'nın şap hastalığından aşılı ari statüsünü kazandığını ve bu sebeple Anadolu’dan Trakya’ya küçük ve büyükbaş hayvan geçişlerinin kısıtlı olduğu söyledi.
Başevirgen, “Bu kapsamda, Anadolu'dan Trakya’ya sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların satışı, sadece İstanbul Avrupa yakasında bulunan geçici kurban satış yerlerinde yapılabiliyor. Bunun dışında Trakya'da bulunan başka il ya da işletmelere büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevkine izin verilmiyor. Genellikle kurbanlık sevkleri Kurban Bayramı'ndan 15 gün önce başlıyor ve Kurban Bayramı sonuna kadar sürüyor. Bu tarih aralığı dışında Trakya'ya hayvan sevki yapılmıyor.” Dedi.
“Yavuz Sultan Selim ve Çanakkale Köprülerinden kapalı kabinli nakliye araçları ile hayvan kaçakçılığı mı yapılıyor?
İstanbul’un Avrupa yakasına sevk edilen kurbanlıkların “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik ile Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi” hükümlerine göre, sağlık kontrolünden geçmesi ve özellikle de şap hastalığı yönünden testlere tabi tutulması gerektiğini söyleyen Başevirgen, “Hayvanların belirtilen yönetmelik ve genelgelere uygun olarak sevk edilip edilmediğini denetlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca veteriner kontrol noktaları oluşturulmaktadır. İstanbul’da bu kontrol noktaları genellikle köprü geçiş güzergâhları üzerine konuşlandırılmaktadır. Ancak, veteriner kontrol noktalarında yetersiz denetimler yapıldığı ve kapalı kabinli nakliye araçları ile hayvan kaçakçılığı yapıldığı iddia edilmekte. Bu denetim eksikliğinin özellikle İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsünde yaşandığı, yine kurbanlıkların kaçak yollarla İstanbul Avrupa yakasına sokulmasında izlenilen diğer bir rotanın da, geçtiğimiz günlerde açılan “1915 Çanakkale Köprüsü” olduğu söyleniyor.” Dedi.
“Köprüye Veteriner Kontrol Noktası Kondu Mu? Avrupa Yakasındaki Kurbanlıklar Sağlıklı Mı?”
Kaçak yolla Trakya’ya giren bu hayvanların kulak küpelerinin değiştirildiği ve hayvanların Trakya’da bulunan köylerden usulüne uydurularak İstanbul’a sevk edildiğin iddialarını Tarım Bakanlığı’na sorduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, “Konuyla ilgili olarak verdiğimiz soru önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye 1915 Çanakkale Köprüsü’ ne veteriner kontrol noktası konulup konulmadığını sorduk. Henüz tarafımıza ulaşan resmi bir yanıt yok. Anlaşılan o ki, iktidar her alanda olduğu gibi, özel bir gün olan 18 Martta köprüyü açma hevesiyle bu eksikleri görmezden geldi. Maalesef aceleci bu tavrın sonucu olarak, veteriner kontrol noktası kurmayı unuttular. Şayet iddia edildiği gibi hayvanların, sağlık kontrolünden geçmeden kaçak olarak buradan Trakya’ya geçişleri söz konusuysa bunun vahim sonuçları olacaktır. Öncelikle vatandaşlarımız, sağlık kontrolünden geçmemiş bu hayvanları kurban Bayramında keserek etlerini tüketme riskiyle karşı karşıya kalacaklardır.” Dedi.
“Trakya Şap Hastalığından Ari Olma Statüsünü Kaybedebilir.”
Diğer bir tehlikenin de, kaçak yolla gelen hayvanların şap hastalığı etkeni taşıması ihtimali olduğunu söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Trakya’daki illerimiz şap hastalığından ari olma statüsünü kaybedebilir. Yaklaşık 10 yıldır yapılan çalışmalar neticesinde birçok hastalıktan arındırılan Trakya, artık hayvan sağlığı yönünden kirlilik ile karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle, İstanbul ve Trakya’da bulunan diğer illerdeki denetimlerin sıkılaştırılması ve eksik olan veteriner kontrol noktalarının zaman kaybetmeden oluşturulması gerekmektedir.” Diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.