Başevirgen, “Manisalı Üzüm Üreticisini Fiyattan Sonra Bir De Dolu Vurdu”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’da yaşanan şiddetli yağış ve dolu nedeniyle bağları ve üzüm sergileri zarar gören Turgutlu Çampınar köyünde üreticileri ziyaret etti.

MANİSA-GENEL 28.08.2022 11:13:00 1082 0
Başevirgen, “Manisalı Üzüm Üreticisini Fiyattan Sonra Bir De Dolu Vurdu”

 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’da yaşanan şiddetli yağış ve dolu nedeniyle bağları ve üzüm sergileri zarar gören Turgutlu Çampınar köyünde üreticileri ziyaret etti.

 

Beklediklerinin çok altında bir taban fiyatı açıklanmasının ardından büyük hayal kırıklığına uğrayan üzüm üreticisini bu sefer de şiddetli yağış ve dolu vurdu. Bağlarda ve kurutulmak üzere serilmiş üzümlerde ciddi hasar meydana geldi. Üretici darbe üstüne darbe yerken “Biz bittik. Mal canın yongası, üzüm yağmur yemesin diye biz yedik ama yine de koruyamadık.” diye isyan etti.

 

“Üzüm iki numara birden düştü”

 

CHP’li Başevirgen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjde gibi açıklanan ancak üreticinin maliyetini bile karşılamayan kuru üzüm alım fiyatı nedeniyle zaten zararda olan üreticiler, şimdi de ellerindeki mahsulden oldu. Üzümcü perişan. Bütün bağları su bastı. Komple çamur oldu. Üzüm 2 numara birden düştü. ” Dedi.

 

“Sırtımıza iki kat maliyet bindi”

 

Manisalı üreticiler “Üzümler zarar gördü kalite kalmadı. 9 numara üzüm 7 numaraya düştü. Onu da çürütmeden kurutabilirsek. Sırtımıza iki kat daha maliyet bindi. Her yağmur yağdığında üzümü kurutabilmek için potasa atmak zorundayız. 10 dönüm sergideki üzüme yeniden potasa atacağız. Potasa 1200 lira. Geçen sene 260 liraydı. ” Diye dert yandı. 

 

“Üzümün fiyatı 20 liraya kadar iner”

 

Üreticiler CHP’li Başevirgen’e “Fiyat 27 lira açıklandı ama biz TMO’ya o fiyattan satamayız. TMO ve Tariş ÇKS’si olmayandan üzüm almıyor. Birçok üretici ÇKS’li değil onlar ne yapacak? Hazine arazileri kullananlar var. Onlarda ÇKS yok. Onlar mecbur tüccara verecek. Tüccar üzümü 27 liraya almam diyor, 20 liraya alırmış.  O zaman açıklanan fiyatın ne anlamı kaldı? TV’lere çıkıp övünerek ihracat rakamları verirken güzel. O zaman çiftçinin yanında olsunlar. Bizi daha fazla mağdur etmesinler.” Dedi.

 

 

“Üreticiler borç içinde, 5 lira prim verilmesi şart”

 

Üreticilerin neredeyse tamamının borç içinde olduğunu söyleyen Başevirgen, “Mazot, gübre, ilaç, sulama ve elektrik maliyetlerindeki artış nedeniyle üretici bu sene çok zor koşullarda üretim yaptı. Hepsi borca batmış halde. Çiftçinin büyük rakamlarda gözü yok yeter ki emeğinin karşılığını alsın. Ancak üzüm üreticisinin emeği karşılıksız kaldı. En az 35 lira bekledikleri üzüme 27 lira verildi.   Üreticiye kilo başına 5 lira prim verilmesi gerekiyor.”

 

 

“TMO numara oyunu yapmasın”

 

TMO’nun henüz kuru üzüm alımına başlamadığını söyleyen Başevirgen, “TMO’nun ne zaman alıma başlayacağı belli değil. Üretici sadece 9 numara üzümün 27 liraya alınacağını biliyor. Fakat 8 numara ve 7 numara kuru üzümün TMO tarafından kaç liradan alınacağını bilmiyor. Üreticilerimizden gelen en önemli şikayetlerden biri de 9 numara üzüme 8, 8 numara üzüme 7 numara üzüm fiyatı verilmesidir. TMO, kuru üzüm sınıflandırması ve buna bağlı fiyatlandırma yaparken üreticinin zararına olacak bu uygulamalardan kaçınmalıdır. Üreticinin hakkı neyse onu ödemelidir. Yine TMO, ürün alım noktalarının sayısını artırmalı ve üreticileri günlerce kapılarda bekletmemelidir. Umarız üzüm alımlarında üreticinin aleyhine tüccarın lehine  yapılan bilindik numaralar bu sene yaşanmaz.” Diye konuştu.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.