Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Başevirgen, “Bakanlığın tarımsal ekipmanlar hibesi yüzde 50’den yüzde 20’ye düştü, fark enflasyondan kaynaklı fiyat farkına gitti.”

CHP’li Başevirgen, “Bakanlığın tarımsal ekipmanlar için verdiğini söylediği hibe yüzde 50’den yüzde 20’ye düştü, aradaki fark enflasyondan kaynaklı fiyat farkına gitti.”

SİYASET 20.06.2022 09:10:00 1389 0
Başevirgen, “Bakanlığın tarımsal ekipmanlar hibesi  yüzde 50’den yüzde 20’ye düştü,  fark enflasyondan kaynaklı fiyat farkına gitti.”

 

 

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen,  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında  çiftçi ve üreticilerin ihtiyaç duyduğu makine, alet ve ekipman alımına verilen hibe desteklerinin, içinde bulunulan enflasyonist ortam nedeniyle vatandaşın hesabına yatana kadar adeta pula döndüğünü söyledi. 

 

Başevirgen, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla hayata geçirilmiş bir destek programıdır. Belirlenen limitler çerçevesinde hazırlanan projenin %50’sine hibe yoluyla nakdi destek veriliyor. Bu projeler kapsamında, başvuru sahiplerinin yapacağı makine ekipman alımı fiyat limitleri, başvuru süresinin bitiminden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği referans fiyat listelerine göre yapılıyor. Fakat projelerin sunum tarihleri ile hibe ödeme dönemleri arasındaki sürelerin çok uzun olması ve içinde bulunduğumuz enflasyonist ortam nedeniyle aylar öncesinden belirlenen hibe miktarları, vatandaşın hesabına yatana kadar adeta pula dönüyor.” Diye konuştu.

 

 

“Yüzde 50’sini hibe olarak verdiğini söyleyen Bakanlık neredeyse hiç hibe vermemiş oluyor”

 

Bu uygulama nedeniyle hibeden faydalananların büyük mağduriyetler yaşadığını söyleyen Başevirgen,  “Örneğin projeye başvuran bir üreticinin almak istediği ve fiyatı 3 bin lira olan çapa makinasına, Bakanlık 2.500 lira üst limit açıklıyor. Üretici makinayı aldığında makinanın fiyatı 4 bin lira oluyor. Üretici, Bakanlığın hibe vermesini beklemeden cebinden 3 bin lira ödeyerek makinayı alabilecekken, 4 bin lira ödemek zorunda kalıyor.  Buna karşılık Bakanlık kesintiler düştükten sonra bin lira civarın hibe veriyor. Sözde %50’sini hibe olarak verdiğini söyleyen Bakanlık aslında çiftçiyi bekleterek görünmeyen masraflar da hesaba katıldığında neredeyse hiç hibe vermemiş oluyor.” Diye konuştu.  

 

“Çiftçiler şikayetçi”

 

CHP’li Başevirgen çiftçilerle yaptığı görüşmeler sırasında bu konudaki şikayetlerin sıkça dile getirildiğini söyledi. Başevirgen, çiftçinin mağduriyetini şu şekilde aktardı. “Manisa Salihli İlçesinde yaşayan bir çiftçimiz “ %50 hibeli tarımsal makine almak için 4-5 ay önce başvuru yaptığını ve o gün 40 bin liralık bir ilaçlama makinasının (Pülverizatör) şuan 100 bin lira olduğunu söyledi.  O gün için herkese ‘yatırın 20’şer bin lirayı makinalarınız bilahare gelecek denseydi, üzerini de devlet ödeseydi makinayı 40 bin liraya alacaklardı. Hatta hibe desteğine başvuran bazı çiftçiler eskimiş ilaç makinalarını 15-20 bin liraya satıp yenisi gelecek diye beklemeye başladı. Fakat yenisini alamadıkları gibi makinesiz de kaldılar. Devlet zamanında 20 bin lirayı yatırsaydı, ilaç makinesini 100 bin lira olmadan alabileceklerdi. Şimdi devlet 20 bin lira verecek, kalan 80 bin lirayı çiftçi cebinden ödeyecek. Maalesef devletin vereceği hibe enflasyondan kaynaklı fiyat farkına gitti. Bugünkü fiyatlar üzerinden yeni bir hesaplama yapılırsa hibe oranı %20’ye düşmüş oldu.” Diye konuştu. 

 

“4 balya makinası, 3 silaj makinası alan var, bizlere vermeyip bu insanlara nasıl veriyorlar?”

 

Yine Manisa ili Salihli İlçesinde yaşayan bir başka çiftçimiz CHP’li Başevirgen’e “Hibe desteklerinden hiç yararlanamıyoruz. Çok parası olana yarıyor. Hibeden vazgeçtik, kredi istiyoruz, ipotek istiyorlar. Ziraat Bankasına gidip kredi alma olanağımız sıfır. 150-200 dönüm tek tarla tapun olmasa kredi vermiyorlar. Benim gibi küçük çiftçiye değil zengine para var. 50 bin liralık makinenin 20 bin lirasını hibe veriyorlar 30 bin lirayı biz ödüyoruz. Ama makineyi alana kadar fiyat 100 bin lira oluyor. Bunun hesabı yapılmıyor. Hibeyi de direk vermiyorlar. Çok fazla işlemi var, almak çok zor. Benim bir makineye ihtiyacım var. Onu vermiyor başka makineye destek veriyor. Öte yandan bir kişi 4 tane balya makinası aldı. Üç tane silaj makinası alan var. Bizlere vermeyip bu adamlara nasıl veriyorlar, biri bunu bana anlatsın.” Diye dert yandı.

 

“Bakanlık gerçekten hibe desteği vermek istiyorsa, piyasa gerçeklerine göre referans fiyat limitleri belirlemeli”

 

Bekir Başevirgen, “Her yıl açıklanan birim fiyatları, yüksek enflasyon karşısında eriyor ve maliyetleri karşılayamıyor. Bakanlık gerçekten hibe desteği vermek istiyorsa, öncelikle piyasa gerçeklerine göre referans fiyat limitleri belirlemeli ve oluşacak fiyat farklarını öngörerek ödeme planı yapmalıdır. Ayrıca proje başvuru ve kabul sürelerini kısa tutarak daha fazla fiyat farkı oluşmasını engellemelidir.  En önemlisi hibe desteğini bölgelere ve kişilere hakkaniyetle vermelidir.” Diye konuştu.


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazar 31.1 ° / 17.6 ° false
  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.