Manisa’lı tütün üreticilerinin dertlerini, sıkıntılarını sık sık Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu şirketlerin tütüne ek pirim vermeleri gerektiğini söyledi.
Manisa’lı tütün üreticilerinin dertlerini, sıkıntılarını sık sık Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu şirketlerin tütüne ek pirim vermeleri gerektiğini söyledi.
CHP Milletvekili Bakırlıoğlu’nun Manisa bölgesinde tütün üretimi yapan ilçelere yaptığı ziyaretlerde tütüncüler şirketlerin verdiği fiyattan memnun olmadıklarını dile getirdiler ve fiyat belirlenirken hiçbir söz haklarının olmadığını ifade ettiler.
Tütünün kilosu geçen yıl 35 liraydı.
Üreticilerle sözleşme imzalayan tütün şirketleri bu yıl fiyatı 55 lira olarak belirledi ve Bakanlığa teslim ettikleri sözleşmelere 55 lira yazdılar.
Artan maliyetler karşısında tütün fiyatının % 57 artmış olması zarara neden olacak çünkü Kırkağaç Ziraat Odası maliyeti bundan bir ay önce 60 lira olarak açıklamıştı.
Bir Ay İçerisinde Mazota Dört Defa Zam Geldi.
Mazota sadece bir ayda gelen zam oranı % 26
Geçen yıl tütün ekimi başladığından 6,56 lira olan mazot şimdi 27,98 TL. Yani bir yılda yüzde 326 zam geldi.
Gübre fiyatları 3 katına çıktı, ilaç fiyatı 2 katından fazla arttı. İşçilik giderleri ikiye katlandı.
Buna karşın tütün alım fiyatı yüzde 57 artacak.
TÜİK’in makyajlı rakamlarına göre bile tarımda üretici enflasyonu (ÜFE) yüzde 118
En büyük sorunun fiyat belirlenirken çiftçinin söz sahibi olmadığına dikkat çeken CHP’li Bakırlıoğlu imzalanan tütün üretim sözleşmelerine fiyat yazılmadığını fiyatı şirketler bir araya gelerek ortak belirledikleri bir rakamı yazdıklarını daha önce dile getirdiğini e hepsinden önemlisi bir rekabet ortamı oluşmadığını belirtti.
Bakırlıoğlu açıklamasında çiftçinin sahipsiz kaldığını vurgulayarak, şirketler kendi çıkarlarını düşünüyor olabilirler ama bu durumun sürdürülebilir olmadığı görülüyor dedi.
Tütüne 10 Lira Ek Pirim Verilmeli
Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. Yıllar içerisinde tütün üretici sayısında ve üretimdeki düşüş bunun açık göstergesi.
Tütün üreticisinin talebi belli. Kilo başına en az 10 lira ek prim verilerek fiyatın ise en az65 liraya çıkarılması.
Yoksa seneye tütün ekecek çiftçi bulamayacağız. Ve çiftçi üretimden vazgeçtiğinde maalesef geri dönüşü mümkün olmuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.