Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Bakırlıoğlu'Zeytinyağı İhracat Yasağını Kaldırılsın'

0

SİYASET 16.03.2022 14:25:33 1391 0
Bakırlıoğlu

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan ve Bakan Vahit Kirişçi’ye soru önergesi veren Bakırlıoğlu 100 bin ton zeytinyağı fazlası ne olacak diye sordu.

2021 ve 2022 yıllarında iki defa dökme zeytinyağı ihracatına yasak getirildi.

Önceki Tarım ve Orman Bakanının her ihracat yasağı gündeme geldiğinde zeytinyağını yasağa dahil ettiğini belirten CHP’li Bakırlıoğlu bu durumun çiftçileri, ihracatçıları ve zeytinyağı işletmelerini zor durumda bırakacağını iddia etti.

Bakırlıoğlu verdiği soru önergesi ile ihracat yasağının gerekçesini ve yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

İhracat Olumsuz Etkilenecek

CHP  Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırılıoğlu önergesinde; Türkiye hem zeytin ağacı sayısı hem de üretim miktarı ile önemli bir zeytin ve zeytinyağı ülkesidir ve zeytin-zeytinyağı stratejik önem sahip ürünler arasındadır.

Zaten maliyetine ürününü satmak zorunda kalan zeytin ve zeytinyağı üreticisi çiftçiler bu kararın en büyük mağdurları olmuşlardır, bir daha mağdur edileceklerdir.

Üretim fazlası olan bir ürüne ihracat yasağı getirilmesi anlaşılır bir şey değildir.

İhracat yasağı çiftçinin elindeki yağların fiyatlarının düşmesine neden olacak dolayısıyla bu karardan en çok çiftçiler zarar görecektir.  Artan maliyetler karşısında zor bir sezon geçiren zeytin ve zeytinyağını maliyetine satmak zorunda kalacak olan çiftçiler bu kararın en büyük mağduru olacaklardır.

Ayrıca bu yasak kararı önümüzdeki yıl ihracatını da olumsuz etkileyecektir. İhracatçı firmalar ve zeytinyağı üreten fabrikalar ve işletmeler bu durumdan zarar görecektir.

100 Bin Ton Fazlamız Var

Çünkü zeytinyağı üretimimiz tüketimden fazla olduğu için ihracattan başka bir yol bulunmamaktadır. Geçen yıl 230 bin ton zeytinyağı üretildiği, 35 bin ton dolayında geçen yıldan raflarda ürün bulunduğu Bakanlığınız resmi raporlarında belirtilmiştir. Buna karşın yıllık iç tüketimimiz 160 bin ton dolayındadır. Bu durumda 100 bin ton fazlamız vardır.

Yasağa Rağmen Raf Fiyatları Düşmedi

Burada amaç iç piyasada zeytinyağı fiyatlarını düşürmek midir? Zeytinyağının fiyatını bu şekilde düşüremezsiniz. Daha öncede ihracat yasağı getirildi fiyatlar düşmedi.

Eğer zeytinyağının raf fiyatının düşmesini istiyorsanız üreticiye verdiğiniz, primlerin artırılması gerekiyor. Yıllardan beri verilen pirim litre başına 80 kuruş. AB ülkelerinde ortalama 1 avro, yani 15 TL.

Kaldı ki diğer bitkisel yağ fiyatları aşırı şekilde artarken, ucuz yağ alabilmek için kuyruklarda beklemek zeytinyağı fiyatı hala makul seviyelerdedir.

Gerek Ulusal Zeytinyağı Konseyi, gerekse üretici birlikleri, ticaret borsaları ve ziraat odaları alınan ihracat kısıtlaması kararının yanlış olduğunu ifade etmektedirler ifadelerine yer verdi.

İthalata dayalı ürünlerin ihracatına kısıtlama getirilmesinin doğru olduğunu fakat tüketimden fazla üretilen ürünlere yasak getirilmesini anlamadığını söyleyen CHP’li Bakırlıoğlu yeni Tarım ve Orman Bakanına çağrıda bulunarak,  çiftçiye, ihracatçıya, sanayiciye zararı dokunacak bu yasağın bir önce kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi. 


Manisa Birinci Amatör Liglerde Gruplar Belli Oldu

KARAKÖYSPOR FK'NIN HAVUZ KEYFİ

MÜTEVELLİ 1965'TE MUSTAFA ARI DÖNEMİ SONA ERDİ

YUNUSEMRELİ KADINLAR SPORLA ZİNDE KALIYOR

Şehzadeler Hem Komisyon Toplantısı Yapıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ İLE MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIYOR

Üzümde ilk hasat yapıldı

Potanın Tarzanları, Çekya Ligi MVP’sini kadrosuna kattı

  • Pazartesi 8.9 ° / 1.1 ° Güneşli
  • Salı 9.9 ° / 1.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 12.2 ° / 2.7 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.