0
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çiğ süt fiyatına gelen son zammı değerlendirerek süt zammının üreticiye de, tüketiciye de bir faydası olmayacak dedi.
Ulusal Süt Konseyi 15 Mayıstan itibaren çiğ süt fiyatını 7,5 lira olarak açıkladı. Buna karşın 1 Mayıstan itibaren süt desteği 1 liradan 20 kuruşa düşürüleceği belirtildi.
Süt fiyatı böylece destekle beraber 7,70 lira olacak.
Çiğ süt fiyatı 1 TL destek ile 6 lira 70 kuruştu.
Çiftçinin Ürettiği Süte 1 Lira Zam,
Vatandaşın Aldığı Süte 1,80 Zam!
Bu durumda süte gelen zammın doğrudan tüketici fiyatlarına yansıyacağı vurgulayan Bakırlıoğlu gelen zamla birlikte süt üreticisinin cebine giren para 1 lira artarken, süt desteğinin 1 liradan 20 kuruşa düşürülünce süte gelen zammın aslında 1.80 kuruş olduğunu ve bu zammın doğrudan süt ve süt ürünlerinin raf fiyatına yansıyacağını söyledi.
Bu işten kim kazançlı çıkacak belli değil diyen CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında; üretici kazanmıyor, tüketici pahalıya süt içiyor.
Bu hükümet üreticiyi korumuyorsa, tüketiciyi korumuyorsa, kimi koruyor?
Aslında her iki kesimi de mağdur etmeden yapılması gereken süt desteğinin artırılması.
Ama AKP iktidarı artıracağı yerde süt desteğini azaltıyor.
Süt 2,30 lira iken 40 kuruş, 5.70 iken 1 TL destek veriyordu. Şimdi desteği 20 kuruşa düşürecek.
Yani iki yıl önce % 17 olan süt desteği, % 2,6’ya düştü.
Bu koşullarda desteğin de bir anlamı da kalmayacak. Destek devede kulak kaldı.
Sektör temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde zammı sınırlı tutup, süt hayvancılığı yapan üreticiye verilen süt desteğinin artırarak hammade fiyatlarının artması önlenebilir böylece sütü ve süt ürünlerinin zamlanmasının önüne geçilebilirdi.
Ama öyle yapmadılar. Aksine vatandaşın cebine göz dikerek zammın direk raf fiyatlarına yansımasına neden oldular.
Daha vahimi zamdan önce verilen süt desteği miktarını düşürerek 15 gün boyunca üreticinin ürettiği sütün fiyatını düşürmüş oldular. Abesle iştigal bir durum ortaya çıkarmayı da ancak bu iktidar başarabilirdi.
Çünkü daha önce de çiğ süte % 46 zam yapıldı fakat yeme daha fazla zam geldi. Süte her zam geldiğinde, yem fiyatları daha fazla arttı. Süt zammı ile birlikte yem fiyatları da artacağı için süt / yem paritesi yine şaşmış olacak. Hala 1,3 süt partisini tutturamıyoruz. Bu pariteyi tutturmanın yolu daha fazla desteklemeden geçiyor.
Hayvancılığı bu kısır döngüden kurtulması ancak desteklerin artırılması ile mümkündür.
Daha önceki açıklamalarımda da belirttiğim gibi vatandaşın süte, yoğurda, peynire daha kolay erişebilmesi için raflardaki süt ve süt ürünlerine daha fazla zam gelmemesi için süte % 17 oranında destek verilmesi gerekmektedir. Biz süt desteğinin en azından 1 lira olarak devam etmesini istiyoruz ifadelerine yar verdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.