Mecliste kabul edilen kanunla vergi, SGK, kamu alacakları ve kooperatiflerin kredi borçlarının yapılandırılmasına rağmen çiftçi borçlarının kapsam dışında bırakılmasını eleştiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çiftçi borçlarının yapılandırılması için Mecliste kanun teklifi verdi.
Borçlu durumdaki 2 milyon çiftçinin toplam tarımsal kredi borcunun 120 milyar lira olduğunu belirten Bakırlıoğlu borçların ödenmesi için borç yapılandırılmasının ve vadelerin uzatılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun Kanun teklifinde, 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3. Maddesinin 13. Fıkrasında yapılacak değişiklikle T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 01.11.2020 tarihi itibarıyla takip hesaplarında izlenen veya vadesi gelmemiş tarımsal kredi alacaklarının ikinci ayın sonuna kadar banka/kooperatife başvurularak ilk taksit 2021 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer’ilerin tahsilinden vazgeçilmesi ve ödeme yapıldığı takdirde bu Kanunun yayımı tarihinden sonraki sürelere herhangi bir faiz, zam ve katsayı uygulanmayacağı öngörülmektedir.
Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; AKP iktidarında çiftçi borçları 2,4 milyar liradan, 120 milyar liraya çıkmış. Borçlu çiftçi sayısı 4’e katlanmıştır. ÇKS kayıtları ile karşılaştırıldığında neredeyse tarımsal kredi borcu olmayan çiftçi yoktur. Bu kötü tablonun tek sorumlusu çiftçi borçlarının bu kadar artmasının temel nedeni AKP Hükümetlerinin ithalata dayalı yanlış tarım politikalarıdır.
Gübre, mazot, ilaç, maliyetleri her yıl katlanarak artarken, çiftçinin ürettiği ürün fiyatları yerinde saymaktadır.
Bunun olumsuz tablonun faturasının çiftçiye kesilmesi doğru değildir. Çünkü borçlar ödenemez duruma gelmiştir. Çiftçinin hem borç ödeyip hem de bağına bahçesine bakması, tarlasını ekip biçmesi, evini geçindirmesi mümkün görünmemektedir.
Yapılması gereken çiftçi borçlarının 7256 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.