0
25-27 Mart tarihlerinde Manisa genelinde hava sıcaklıklarının aşırı düşmesi nedeniyle yaşanan don’dan üzüm bağları ve meyve bahçeleri zarar gördü.
Manisa genelinde etkili olan don Alaşehir, Salihli, Saruhanlı, Akhisar ve Manisa merkezde bazı bölgelerde etkili olurken Sarıgöl’ün genelinde bağlar zarar gördü.
Bakırlıoğlu Bağları İnceledi
Daha önce don afetinin etkili olduğu Sarıgöl ve Saruhanlı ilçelerinde incelemelerde bulunan CHP’li Bakırlıoğlu Alaşehir ilçesinde don afetinin etkili olduğu Kavaklıdere kasabası ile Girelli ve Hacıaliler köylerini ziyaret ederek çiftçilerle görüştü.
Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu’na CHP Alaşehir İlçe Başkanı Av. Gülgün Hasçelik, Gençlik Kolları Başkanı Sefa Çelikel ve parti yöneticileri eşlik etti.
Bağları zarar gören çiftçilerden ve muhtarlardan bilgi alan Bakırlıoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ile birlikte yaraların bir an önce sarılması için konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.
Üzüm Manisa İçin Önemli Bir Ürün
Üzümün Manisa ekonomisinde ve tarımsal üretiminde önemli yer tuttuğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; yaşanan her afet, her olumsuzluk sadece çiftçileri değil manisa ve ilçe ekonomilerini de doğrudan etkilemektedir.
Alaşehir'de 190.000 dekar bağda üzüm üretilmekte ve önemli bir kısmı ihraç edilmektedir. Üzüm bölge için ekonomisi için hemşehrilerimiz için hayati öneme sahiptir.
Don Bağları Vurdu
Yaşan don afeti yüzünden bağların büyük kısmında zarar meydana gelmiştir. Bağlardaki zarar oranı % 80’i bulmaktadır. Maalesef bağlarda önemli ölçüde verim kaybına neden olacaktır.
Üzüm üreticisi çiftçilerimiz tarım sigortası yaptırmalarına rağmen TARSİM sigorta teminatları don afetini kapsamamaktadır.
Sigorta genellikle dolu zararlarına karşı yapılmaktadır.
Tarım sigortasının teminat kapsamı genişledikçe pirim de arttığı için çiftçiler en çok risk oluşturan afetlere karşı bağlarını bahçelerini tarlalarını sigorta ettirmektedirler.
Manisa çiftçisi her yıl afetlerle karşı karşıya kalmaktadır.
Bazen dolu, bazen don, bazen aşırı sıcak ve hastalıklar üzüm, zeytin, pamuk, tütün, meyve ve sebze üretimini olumsuz etkilemektedir.
Her ne kadar TARSİM sigorta primlerinin bir kısmını devlet karşılasa da primler yüksek gelmekte ve bu sefer teminat kapsamı daraltılarak poliçe kesilmektedir.
Manisa çiftçisi zaten borç içerisindedir. Daha önce de açıkladığım gibi ipotekli tarım alanları toplam tarım alanlarına oranı bakımından % 26 ile ikinci sıradadır ve bu oran her geçen yıl yükselmektedir.
Çiftçinin talebi bellidir.
Ziraat Bankası, tarım kredi kooperatifleri ve özel bankalara olan borçlar yapılandırılmalıdır.
TARSİM sigorta primleri düşürülerek teminat kapsamı genişletilmelidir ifadelerine yer verdi.
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu afetlerden zarar gören çiftçilere geçmiş dilerek sözlerini tamamladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.