Tarih: 10.01.2021 16:28

BAĞLAR ZAMANSIZ UYANIYOR!

Facebook Twitter Linked-in




Hava sıcaklıkları nedeniyle Manisa bölgesi için Mart ayı sonu ve Nisan ayı başı  uyanması gereken bağlar döneminden önce uyanmaya başladı.
Alaşehir ve Sarıgöl çevresinde ise filizlenme başladı.  En büyük korku ise uyanmaların tüm bağ alanlarına yayılması. Bağların erken uyanmasıyla ana göz zarar görmeye başlıyor, bu durum verimi düşürüyor.  

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, erken uyanmalardan kaynaklanan riski kaldırmak için bağlarda geç budama yapılması gerektiğini vurguladı. Ünal, bağların uyandıktan sonra sigorta kapsamına alındığını ifade ederek, üreticilerin tarım sigortasına başvurmalarının önemli olduğunu söyledi. 
Bu yıl yine ekstrem yıllardan birisini yaşadıklarının altını çizen Ünal, “Hemen hemen bir çok ekstrem yıl olarak yaşanıyor ama bu yıl sıcaklıklarla ilgili de bir farklılığı var önceki yıllara göre. Bu yıl erken uyanma diğer bir tabirle aldanma diyebileceğimiz durumla karşı karşıya kalacağız büyük bir ihtimalle. Normalde bağlarımız bizim Ege Bölgesi için Mart ayı sonunda başlar. Mart-Nisan ayı başına kadar uyanmalar devam eder. Ancak bağcılıkta toprak sıcaklığı 10 santigrat derecenin üzerinde devam ettiği sürece kök faaliyetleri başlıyor. Bu yıl da havaların sıcak gitmesinden dolayı bağlarda faaliyetler görülmeye başlandı ufak ufak. Şuan da Manisa’nın Alaşehir, Sarıgöl ilçelerinde ufak tefek uyanmayla ilgili veriler olduğunu duyuyoruz, görüyoruz. Bunun korkumuz ise tüm bölgeye, tüm bağcılığa yayılması, sirayet etmesi şeklinde. Peki bu durumda ne yapabiliriz noktası karşımıza geliyor çünkü bağlarımız özellikle döneminden önce uyandığı zaman, hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesi durumunda ana gözün zarar görme ihtimaliyle karşı karşıya kalıyor. Arkadan tekrar süren ikinci veya üçüncü gözlerin verimsiz olma durumu var. Onlardan verim alamıyoruz. Onun için bağcılık için birinci gözler bizim için çok önemli” diye konuştu. 
Uzun yıllar ortalamalarına bakıldığı zaman bizim bölgemiz için Manisa için Nisan ayının 10’una kadar genelde bir riskin her yıl oluştuğuna dikkat çeken Ünal, “Hem lokal bölgelerde bazı yıllarda daha geniş alanlarda donla karşı karşıya kalıyoruz. Bundan 2 yıl önce hatta ekstrem bir dönem olarak 23 Nisan gecesi 24 Nisan’da bu donla bile karşı karşıla kalmıştık. Daha Ocak ayının başındayız. Ve bu uyanmalar bizim karşımıza risk olarak geliyor. Peki ne yapabiliriz dediğimiz zaman yapabileceğimiz 2 farklı şey var. Bunlardan bir tanesi mümkün olduğunca bağlarımızı geç budamamız gerekiyor. Yani ne kadar geç budarsak bu dönemi belli bir oranda atlatabilme şansımız olacak. Diğer yapabileceğimiz ise tarım sigortası yaptırmak. Yani TARSİM’e başvurabilmek. Çünkü TARSİM kapsamında bağlar uyandıktan sonra bağımız sigorta kapsamına dahil oluyor. Manisa zaten geniş bir poliçe sayısına sahip bir il ama bu yıl özellikle riskin daha fazla olmasından dolayı tarım sigortalarını üreticilerimizin yaptırmalarını öneriyoruz.” Diye konuştu.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —