Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Akhisar Lokantacılar, Tatlıcılar Odasından tuz ve şeker semineri

Akhisar Lokantacılar, Tatlıcılar Odası tuz ve şekerin azaltılmasıyla ilgili Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) çok amaçlı toplantı salonunda seminer düzenledi.

MANİSA- İLÇELER 12.07.2023 16:32:00 1103 0
Akhisar Lokantacılar, Tatlıcılar Odasından tuz ve  şeker semineri

 

Akhisar Lokantacılar, Tatlıcılar Odası Başkanı ve TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu) Kadın Esnaf Kurulu Üyesi Pınar Gören Köfteciler ve yönetim kurulu üyeleri üyelerinin girişimleriyle, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yemeklerde tuz ve şekerin azaltılmasıyla ilgili Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) çok amaçlı toplantı salonunda seminer düzenledi. Seminere Akhisar Lokantacılar Odası Başkanı Pınar Gören, İl Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Mustafa Elmas, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Yıldız Karakuş, Manisa İl Tarım Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Defne Bacınoğlu, Gıda Yüksek Mühendisi Elif Öztürk Ayan, Diyetisyen Burcu Bayraktar ve oda üyeleri katıldı.
Seminerde bilgi veren Akhisar Lokantacılar Esnaf Oda Başkanı Pınar Gören, “Seminere katılan tüm esnafımıza, sektörümüzün temsilcilerine özellikle burayı dolduran hanımefendilere ayrıca teşekkür ediyoruz.  Pastaneci üyeleri ve özellikle şekerle işlem yapan üyelerim ve aperatif hizmetlerinde tuzla işlem yapan üyelerimin gerçekten sektör hayatında işlemlerini kolaylaştıracak hem de verdiğiniz ürünlerin lezzetini bozmadan nasıl daha sağlıklı hale getirilebileceği konusunda ben de sizlerle birlikte hep birlikte çok kıymetli bir eğitim alacağız. Buradan da gururla söylüyorum. Hanımefendiler gerçekten kadın patronlar mesleğine ve sektörüne çok sahip çıkıyorlar. Hanımefendileri ayrıca tebrik ediyorum. İnşallah hanımefendilerin aldığı eğitimler işlerinde de hemen bir farkındalık yaratılmasına sebep oluyorlar. Bugün burada bizleri yalnız bırakmadınız. İnşallah eğitim sonunda da faydalı, güzel işlere hep birlikte başaracağımız, kutlayacağımız günleri de birlikte başarmış oluruz. Hepinize geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.
 

 

Seminere konuşmacı olarak katılan Manisa İl Tarım Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Elif Öztürk Ayan,  işletmecilere tüketim yerleri ve hijyen esasları konusunda bilgi verdi. Ayan, “Yemekhane, lokanta, restoran, kantin ve kafeleri içeren bir konu oluyor” dedi. Gıda israfını engellemek için tavsiye edilen tüketim tarihi ve son kullanma tarihleri ile ilgili bilgiler oda üyelerine aktardı.

Diyetisyen Burcu Bayraktar, “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde de meydana gelen ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz ve şeker tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği değerin üzerinde olduğu gösterilmiştir. (Ülkemizde günlük tüketilen tuz miktarı: 9,9 g, Dünya Sağlık Örgütüne göre tavsiye edilen günlük maksimum tüketilmesi gereken tuz miktarı 5 gram. Bu da yaklaşık 1 çay kaşığı tuza denk gelmektedir) Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bakanlığımız tarafından yürütülen “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” ve "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında tuzun aşırı tüketilmesinin önlenmesi ve toplumda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması amacıyla farklı sektörlerle işbirliği çalışmaları yapılması öncelikler arasında yer almaktadır. 

Yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle şeker tüketiminin artması obezite riskini arttırmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu arasında aşırı tuz ve şeker kullanımının azaltılmasına ilişkin protokol 2019 yılında imzalanmıştır. Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu arasında imzalanan protokol ile her yıl besinlerdeki tuz oranının yüzde 4, şeker oranının ise yüzde 5 oranında azaltılması hedeflenmişti” dedi.  

Program sonunda İl Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürlüğü ve Akhisar Lokantacılar Odası tarafından belgeleri dağıtıldı.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Salı 23.3 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.