Bugün, 28 Eylül 2024 Cumartesi

40 DERECE ALTINDA EKMEK MÜCADELESİ

0

EKONOMİ 9.08.2018 16:46:24 2981 0
  40 DERECE ALTINDA EKMEK MÜCADELESİ

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde tütün hasadı başladı. Erken tütün ektiklerini belirten Saruhanlı Dilek Mahallesi çiftçileri bu yüzden erken hasat yaptıklarını belirttiler. Tütün dikmek kadar toplanması ve sonraki işlemlerinin de zor ve zahmetli olduğunu belirten Dilek Mahallesi Muhtarı Durmuş Karakışla şunları söyledi. ‘tütün bizim temel geçim kaynağımızdır. Uzun yıllardır Dilek Mahallesi çiftçileri tütün ile geçimlerini sağlarlar. Dikiminden hasadına kadar oldukça zahmetli bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Yaşlısından gencine herkes tarlalarda tütün topluyor. Sadece toplamakla iş bitmiyor. Tütün hasadı yaklaşık bir ay sürüyor.’dedi

‘TÜTÜNLER GÜNEŞTE KURUTULUYOR’

 Türkiye’de toplanan tütünlerin güneşte kurutulduğunu belirten Muhtar Karakışla sözlerine şöyle devam etti. Türk tütünleri güneşte kurutma yöntemiyle kurutulmaktadır. Yurdumuzda güneşte kurutma yöntemi çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. Bu yöntemler arasında ızgara, vagon ve ayna sayılabilir. Güneşte kurutma Türk tütünlerinin kurutulması için en güzel ve en ekonomik bir yöntemdir. tütünleri el el ve olgunlaştıkça kırılır. Olgunluk belirtileri çeşitlerin özelliklerine göre yaprağın uçlarından başlayarak kenarların sararması, yaprak yüzünde kurbağacık denilen sarı kabarcıkların meydana gelmesi ile anlaşılır. Bununla beraber bu tarif ettiğimiz olgunluk belirtileri her çeşitte açık bir şekilde görülmez. Bu takdirde olgunluğu anlama işi üreticinin bilgi ve tecrübesine kalır.

‘TÜTÜN YAPRAKLARINI GÜN DOĞMADAN TOPLARIZ’

Tütün yapraklarını toplamak için sabah erken saatlerde tarlaya gittiklerini belirten Karakışla sözlerine şöyle devam etti. Tütünlerin olgunlaştığını anlamak için sabah erkenden tarlaya giderek, yaprakları gözden geçirmemiz gerekir. Güneş yükseldikten sonra hatta akşam serinliğinde tütünün olgunluğunu tayine kalkışmak hatalı bir iş olacaktır. Tütünün en uygun kırma zamanı gecenin sabaha döndüğü (saat 4–5 gibi) sabah erkenden başlamalı ve güneş gereği gibi yükselip yap­raklar gevşeyinceye ve sakızlaşıp ele yapışıncaya kadar devam etmelidir.

TÜTÜNLERİ GECE İPE DİZİYORUZ

Sabaha karşı topladıkları tütün yapraklarını gece iplere dizdiklerini belirten üretici bu işin sanıldığından zor olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi. ‘biz tütünleri sabaha karşı toplarız. Ailemizin yardımıyla topladığımız tütün yapraklarını gece iplere diziyoruz. Tütünün dizilmesinde dikkat edilecek noktalar şunlardır. Az ip kullanmak için lüzumundan fazla sık dizmemeli, tütün dizerken yaprakları örselememeli, iğne rast gelen yerden sokulmamalıdır. Dizilen tütünler ızgara usulünde kargılara, vagon usulünde ise doğ­rudan doğruya aynalara takılır. Bu esnada en çok dikkat edilecek nokta yeni dizilmiş tütünleri birden bire güneşe çıkarmamak gerekir. Çeşide göre bir süre gölgede sarardıktan sonra yavaş yavaş güneşe alıştırmak gerekir.

‘FİRMALARLA ANLAŞIYORUZ’

Anlaştığımız firmalara tütünlerimizi satıyoruz. Çok zorlu ve zahmetli bir işin içerisindeyiz. Geçmişe oranla tütünden kazandığımız ücretlerde biraz düşüş yaşandı. Bu yıl tütünün kilogramını 19 TL’den satacağız.’dedi

CANAN SÜRGİT

 

 

 

 

 

 


Manisa Birinci Amatör Liglerde Gruplar Belli Oldu

KARAKÖYSPOR FK'NIN HAVUZ KEYFİ

MÜTEVELLİ 1965'TE MUSTAFA ARI DÖNEMİ SONA ERDİ

YUNUSEMRELİ KADINLAR SPORLA ZİNDE KALIYOR

Şehzadeler Hem Komisyon Toplantısı Yapıldı

LÖSEV MUTLU ET PAKETLERİ İLE MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIYOR

Üzümde ilk hasat yapıldı

Potanın Tarzanları, Çekya Ligi MVP’sini kadrosuna kattı

  • Cumartesi 35 ° / 18.2 ° Güneşli
  • Pazar 33.2 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.4 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.