0
Saruhanlı Halitpaşa Mahallesinde bulunan asırlık tarihi çeşme harabe halinde ve resmen yıkılmayı bekliyor. Mahalleli ise çeşmelerinin restore edilerek tekrar akmasını ve zamanında kervanların susuzluğunu giderdiği gibi şimdi de yoldan geçenlerin susuzluğunu gidermesini istiyorlar.
“ÇEŞMEMİZİN DURUMUNU GÖRDÜKÇE ÜZÜLÜYORUZ”
Saruhanlı Halitpaşa Mahalle Muhtarı Harun Karakayış, “En az 120 yıllık olan bu çeşme kurulduğundan bu yana bu yoldan gelip geçen herkese hizmet vermiştir ama şimdi ki durumu ortada. Suyu akmıyor ve atıl bir şekilde resmen yıkılmayı bekliyor. Bu zamana kadar hiçbir restorasyon çalışması yapılmadığı halde tarihinin tüm yorgunluğuna direnircesine ayakta kalmaya devam ediyor. Eski bir yunan yerleşim alanı olan Halitpaşa Mahallemizde Yunanlılardan bizlere kalan tarihi eserlerden bir tanesi bu çeşme. Tarihimize sahip çıkan bir millet olarak kurtuluş savaşından daha eski tarihli olan ve o zamanlar kervan yolu üzerinde bulunduğu için kervanlarında susuzluğunu gideren çeşmemizin atıl durumunu gördükçe üzülüyoruz ve bu tarihi değerimizin bir an önce bizlere utanç veren bu görüntüsünden kurtarılıp yeniden halkımızın hizmetine sunulmasını istiyoruz.” Dedi.
“GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI SAĞLAMALIYIZ”
Karakayış, “Mahallemizin alt tarafından geçen ve Gölmarmara’ya giden yol üzerinde bulunan çeşmemiz restore edilip tekrardan musluğundan su akmaya başladığında eskiden kervanların susuzluğunu giderdiği gibi şimdi de bu yol üzerinden gelip geçenleri susuzluğunu giderecektir. Bu bakımdan vatandaşımıza hizmet açısından çok önemli bir konu bu restorasyon. Bir diğer tarafı ise çeşmenin tarihi değerde olmasıdır. Bizler tarihine sahip çıkan bir milletiz bunun için böyle kıyıda köşede kalmış yıkılmayı bekleyen değerlerimize sahip çıkıp yenileme çalışmalarını yaparak geçmişimizden izler taşıyan bu eserlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız.” Diye konuştu.
“ÇEŞMENİN RESTORE EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Mahallelerine her sene Yunanistan’dan turistler geldiğini eğer bu çeşmenin ve mahallede bulunan diğer tarihi değere sahip eserlerin restorasyonunun yapılması durumunda gelen turist sayısının artacağını söyleyen muhtar Karakayış şunları ifade etti, “Her sene Yunanistan’dan en az 250 kişi mahallemizi ziyaret ediyor. Kendi atalarının buralarda yaşadığını biliyorlar ve atalarından kalan tarihi eserleri görmek istiyorlar. Eğer mahallemizde başta bu çeşme olmak üzere bulunan diğer tarihi değerleri de restore edip gün yüzüne çıkarabilirsek kültür turizmi açısından da gelişme sağlayabiliriz. Bu çeşmenin yenilenerek tekrardan akar hale geldiğini gören ve atalarının eserlerine sahip çıkıp değer verdiğimizi anlayan yunan turistler bir daha ki seneye yanında başka birini daha getirecek ve mahallemize gelen turist sayısında artış olacak. Bu şekilde hem tarihi eserlerimize sahip çıkmış olacağız hem de geçmişle gelecek arasında bir köprü olan bu eserlerimizi korumuş olacağız. Bu çeşmenin Saruhanlı Belediyesi, Manisa İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından en kısa sürede restore edilerek halkımızın hizmetine tekrardan sunulmasını istiyoruz.” SERKAN KÜL
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.